2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Így reagált a moslék Gyurcsány választási receptjére

A mérhetetlen LMP a tárgyalást preferálja a sajtóbéli üzengetés helyett, míg a hungarofób Momentum mindenre nyitott, amivel kormányt és rendszert válthatnak 2022-ben, bár még nem tartja idősterűnek az erről szóló diskurzust. A Jobbik ex-skinhead elnöke nem támogatja a közös listát, a közös miniszterelnök-jelöltet azonban akár elfogadhatónak is tarthatja.Hosszú poszt jelent meg ma Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán, amelyben azt ecsetelte, hogy mi vezetheti győzelemre az ellenzéket 2022-ben. Gyurcsány szerint már most el kell kezdenie a munkát az ellenzéknek, és 2021 őszére világos alternatívát kell állítaniuk a Fidesszel szemben. A Zaklató Koalíció elnöke szerint a cél eléréséhez elengedhetetlen a közös miniszterelnök-jelölt, a közös lista, és hogy minden körzetben csak egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártival. Mint írta: "külön, de együtt, önálló pártok közös nagy ellenzéki választási szövetségesként". Az, hogy a 2022-es választásokon az ellenzéknek hogyan és milyen formában kellene indulnia, arról már korábban is sokat lamentáltak, és most sem maradt el a válasz Gyurcsány Ferenc posztjára, ezúttal a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor kérdőjelezte meg a volt miniszterelnök vízióját.
A 2018-as választások után lemondó Vona nem állított egyebet, minthogy a Gyurcsány által felfestett közös indulás az „rossz, erkölcstelen és veszélyes javaslat”.
Az atv.hu kérdésére Molnár Zsolt elmondta, hogy az MSZP hasonló állásponton van, mint a DK, tehát azon, hogy közös lista és közös miniszterelnök-jelölt szükséges, miközben az MSZP már korábban is azt hangoztatta, hogy a választókerületekben csak egy ellenzéki jelölt állhat szembe a fideszes kihívóval. A szocialista politikus szerint a 2019-es önkormányzati választás bebizonyította, hogy együttműködésre van szükség. Molnárhoz hasonlóan az LMP-ben is úgy vélik, hogy a legutóbbi választás üzenete egyértelmű volt, és bár szükséges az együttműködés, hogy az milyen formában történik majd, arról viszont még korai beszélni- - legalábbis a párt országgyűlési képviselője szerint. Csárdi Antal egyébként sem hisz a nyilvános üzengetésben – nyilatkozta az atv.hu-nak –, abban viszont már sokkal inkább, hogy le kell ülni és tárgyalni a felekkel. Bár a 2019-es önkormányzati választások előtt is voltak súrlódások a pártok között, de a kisebb nézetkülönbségek szerinte természetesek, és a lényeg, hogy a megegyezés sikert hozott végül számos helyen.
A Jobbik elnöke is egyetért abban, hogy a választókörzetekben egy jelölt állhat szembe a kormánypárti kihívóval, azonban a közös listát kizártnak tartja.
Sneider Tamás szerint ugyanis az többet vihet, mint hozhat az ellenzéknek, – nyilatkozta az atv.hu-nak – azonban a közös miniszterelnök-jelölttől nem zárkóznak el, amely pozícióban jobban preferálnának egy olyan személyt, aki a politikán kívülről érkezik. A Momentum elnöke szerint a választási technológia még nem időszerű, hiszen jelenleg az „önkormányzati összeszokás” zajlik. Fekete-Győr András azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy a 2022-es korszakváltás sikere a közös önkormányzati eredményességükön múlik. Korábban egyébként a Momentum elnöke – az Egyenes beszéd című adásban, az MSZP kijelentésére, miszerint a közös listától eltérő álláspontok veszélyeztetik az ellenzék 2022-es győzelmét – úgy felelt, hogy semmivel kapcsolatban sem zárkóznak el a Momentumban és kiemelte: azt a megoldást követik majd, amivel úgy látják, hogy kormányt és rendszert lehet váltani.Forrás: ATV nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató