2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Mirkóczki mulasztott, Eger fizethet

Az Önkormányzat számláján lévő pénzből becsülhetően 300 millió forintot kell visszafizetni az államkasszába Mirkóczki Ádám polgármester mulasztása miatt- derül ki egy ma reggel napvilágot látott minisztériumi levélből. Mutatjuk miért nagyon súlyos az ügy! 

Nem a pénz kevés, hanem a szakértelem

Köztudott, hogy a város vezetését Mirkóczki Ádám több, mint 22 milliárd forinttal kitömött kasszával vette át. Beruházások, uniós projektek sokasága van folyamatban jelenleg is a városban. Ezeket a projekteket azonban rengeteg szakmai munkába kerül folyamatában kezelni, lefolytatni a szükséges eljárásokat és nem utolsó sorban iszonyatos papírmunka van mögöttük, ami csak akkor látszik, ha valami elromlik. Ez történt most az egri polgármester esetében.  Nem politikafüggő  A projektek megfelelő lebonyolítása, az uniós forrásokkal történő elszámolás külön szakma, de ahhoz, hogy a dolgok jól működjenek, a projektgazda- egy önkormányzat esetében a polgármester – szakértelme és persze időráfordítása is szükséges. A politikai támogatás nem elég. Azokban a városokban, ahol a fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt,- például Debrecenben vagy Kaposváron- a legvérzivatarosabb gyurcsányi időkben is dübörgött a korszerűsítés. Megyénkben pedig Hatvan például sikeres volt, míg a szintén szocialista vezetésű Gyöngyös kudarcokat szenvedett el a szocialista kormányzás 8 éve alatt. Nem elég a politikai hátszél, és nem kizáró ok a politikai ellenszél sem – főleg, ha a pénz már a kasszában van, mint most, Eger esetében. A jogszabályi keretek kötöttek, ettől sem a finanszírozó, sem a finanszírozott nem térhet el.  Habis megszerezte, Mirkóczki elbukta  A déli iparterület fejlesztése több éves munka eredménye, amelynek célja a vállalkozások kiszolgálása, többek között utak vagy csapadékvíz-elvezetés építésével, felújításával. Ha ez nincs, akkor Eger legnagyobb foglalkoztatói hátrányosabb helyzetbe kerülnek, az új beruházók pedig nagyobb eséllyel kerülik el a várost.  

“a határidő-módosítási kérelmet azonban Mirkóczki Ádám nem nyújtotta be”

  Az iparterület fejlesztés néhány lényeges elemét 350 millió forintból, a Modern Városok Program keretében finanszírozta volna az egri önkormányzat. A projektelemek egymásra épülése miatt lett volna szükség egy határidő módosításra, hogy tavaly év végével ne kelljen lezárni a még el nem kezdett projektelemek megvalósítását. Ezt a határidő módosítási kérelmet azonban Mirkóczki Ádám nem nyújtotta be. A Miniszterelnökség mai levele alapján Eger ezzel elbukta, és fizetheti vissza azt a pénzt, ami eddig a kasszában volt és amiből idén zajlott volna az építkezés. A határidő módosítás kérelmezésére csak és kizárólag Eger polgármesterének lett volna lehetősége. Kizárólag ő a felelős azért, hogy a kérelem nem került időben benyújtásra 2019. december 31-ig.  Nem csak több százmilliót bukott Eger  A déli iparterület fejlesztését három forrásból finanszírozta az egri önkormányzat: a Belügyminisztérium, a Területfejlesztési Operatív Program (TOP), és a most elbukott Modern Városok Program három külön forrását vette igénybe ahhoz, hogy minden projektelem elkészülhessen, nagyságrendileg 1100 millió forint értékben. Ezek az elemek azonban egymásra épülnek és ebből a Modern Városok Program keretében elbukott forrás több százmillió forint. Sajnos azonban nem elég, hogy ezt a pénzt a város kasszájából vissza kell utalni az államnak, a projektelemek meg nem valósulása miatt a teljes 1100 milliós projekt többi elemének teljesülése is veszélybe került.  Mit szól ehhez Mirkóczki?  A cikk megjelenésével egyidőben megkérdeztük Mirkóczki Ádámot arról, hogy miért nem nyújtotta be határidőre a módosítási kérelmet. Pontosan mekkora összeget kell visszafizessen a város a projekt elbukása miatt, és hogy hogyan hat ez a forrásvesztés a déli-ipaterület fejlesztésének többi elemére vagy a városban működő vállalkozásokra? Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket! Az ügy reggeli kirobbanása után az Egerhirek.hu telefonon kereste a polgármestert, akit akkor nem sikerült elérnie, illetve az önkormányzat titkárságán akkor azt a választ kapta, hogy Mirkóczki Ádám még nem tartózkodik hivatalában. Ezután Szalay Andrea önkormányzati sajtóreferens arról tájékoztatta kollégánkat, hogy a polgármesternek a mai napon több fontos elfoglaltsága is van, ezért visszahívást kértünk. Kérdéseiket e-mailben is eljuttatták.   Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője Facebook-oldalán dokumentumokkal támasztja alá az ügy komolyságát! [embed]https://www.facebook.com/1408906262689093/posts/2562011744045200/[/embed]Forrás: Egerhirek.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató