2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Pártot alapított Szanyi Kapitány, 2022-ben már el is indulnak a választáson

A volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből új baloldali formáció született, amelyet várhatóan március végén jegyez majd be a bíróság – értesült a Mandiner.
Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot alapított Szanyi Tibor mozgalma, az Igen és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Lapunk ma délelőtt kapott meghívót egy pénteki sajtótájékoztatóra, amelyet a két mozgalom képviselői hirdettek meg. Megbízható forrásból úgy tudjuk, ekkor fogják bejelenteni közös pártjuk alapítását. Információink szerint a politikai formációt még decemberben alapították a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, amely várhatóan március végén fogja pártként bejegyezni az Igen Szolidaritást.
A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz,
aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt. Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Érdekes adalék, hogy Székely 2018-ban a DK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a párt listájának hetedik helyéről szerzett parlamenti mandátumot, most pedig a Gyurcsánnyal finoman szólva nem túl szívélyes viszonyt ápoló Szanyival alapít közös pártot. Az említetteken kívül a párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke ezt követően pedig a szélsőbaloldali A BAL –Balpárt alelnöke. Az alapítók személyét tekintve talán nem meglepetés, hogy az új párt radikális baloldali formáció lesz. Úgy értesült a mandiner, hogy
az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja majd,
ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. A párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson. A Szanyi-féle mozgalom és a Szolidaritás közös pártalapítása egyébként nem meglepetés, hiszen a két szervezet még januárban együttműködési megállapodást kötött. Szanyi Tibor, aki január elején lépett ki az MSZP-ből vagy – ahogy ő fogalmazott – szüntette meg húsz éve fennálló párttagságát: az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult (Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István mögött), és nem szerzett újabb öt évre mandátumot. A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy Balblokk néven új baloldali politikai mozgalmat alapít. A szervezet létrehozását végül szeptemberben jelentették be, de ekkor már az Igen mozgalom nevet viselte. Szanyi ekkor a nyilvánosság előtt még cáfolta, hogy új pártot készül alapítani, és azt hangoztatta, hogy a mozgalom jövőjét az MSZP keretein belül képzeli el. Szanyi korábbi nyilatkozataival ellentétben a kilépése után vele készített interjúnkban már arról beszélt, hogy szeretné betölteni a baloldalon keletkezett űrt, és amennyiben van rá igény, nem zárkózik el az elől, hogy az Igen mozgalom egyéb balos szervezetekkel együttműködve pártot alapítson.
   Forrás: mandiner.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató