2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Varga Juditék vizsgálják a Facebook cenzúráját

Az igazságügyi miniszter mára összehívta a Digitális Szabadság Bizottságot.Varga Judit igazságügyminiszter, aki a Hír Tv-ben arra, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó, kijelentette: “egyelőre mi a Facebook-cenzúrának a szabályrendszerét vizsgáljuk”. Kedden ülésezik az igazságügyi tárca által felállított Digitális Szabadság Bizottság - erősítette meg Varga Judit a Hír Tv Magyarország élőben tegnap esti műsorában. Az igazságügyminiszter előtte már a Facebook oldalára posztolta, összehívta a Bizottság rendkívüli ülését a nagy tech cégek “rendszerszintű visszaélései” miatt. Az "árnyék tiltás" vagy a "shadowban" ugyanis azt jelenti, hogy a közösségimédia-szolgáltatók, a Facebook, vagy a Twitter “titokban, politikai céllal” úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy "arról mi ne tudjunk".
"A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti" az igazságügyminiszter szerint.
Varga Judit tegnap este a Hír TV-ben elmondta: a jogállamiság feltételeinek a teljesülését vizsgálja az egy éve létrehozott Bizottság az online térben. Nagyon sok információt gyűjtöttek már össze a szakhatóságoktól, állampolgároktól arról, hogyan kerül korlátozásra a véleménynyilvánítás szabadsága, milyen jogsértések történnek. Megfogalmazása szerint az utóbbi hetek eseményei “szintet léptek”, ezt látták az amerikai elnökválasztás kapcsán is. A techóriások részéről pedig már nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy konkrét szándékok voltak, hogy ideológiai alapon tegyenek különbséget állampolgár és állampolgár között, és ez nyíltan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát - jelentette ki a miniszter. A tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nem csak a Twitter-vezérigazgatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből lehetett értesülni. A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. “Erről neki is van személyes tapasztalata is " - erősítette meg a műsorban is. Varga Judit emlékeztetett, hogy Merkel kancellár is “beszállt” már a kérdésbe, a szóvivője útján hiányolta az átláthatóságot és a megfelelő szabályrendszert. Vera Jourová kapcsán pedig a műsorban úgy fogalmazott, soha nem gondolta volna, hogy “egyszer egyetlen mondatával is egyetért majd”, most viszont már a cseh uniós biztos is felvetette, hogy milyen szabályrendszer alapján járnak el a techóriások.
“Egyelőre mi a Facebook cenzúrának a szabályrendszerét vizsgáljuk” - mondta a miniszter a műsorvezető kérdésére, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó a Digitális Szabadság Bizottság esetében. “Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számon kérése, amit az egész világ harsányan követel” - tette hozzá.
Mint mondta, az EU is lépéseket irányzott elő, hogy az uniós joggal valamilyen szinten kapcsolatba hozza a techóriások globális online térben lebegő tevékenységét. A lengyeleknél is van már szabályozás és Németországban is van példa büntetőszabályozásra. Itthon is érdemes konkrétabban elgondolkodni azon, “hogy ezek a cselekmények mennyire befolyásolják állampolgáraink szabad választását”. Varga Judit a gazdasági károkozásról is beszélt, hiszen nagyon sok cég online térben működik, kérdés, hogy az 1-2 napos kitakarást/leárnyékolást ki fogja megfizetni. Az igazságügyminiszter azt mondta, a techóriások szolgáltatásának a természete már bőven túlmutat a magánszektor jellegzetességén, “hiszen az internet, a techóriások által közvetített szolgáltatások már olyanok mint az áram- vagy vízszolgáltatás gyakorlatilag”. Nem lehet nélkülük működni egy mai világban - fogalmazott. Arra, hogy például a Facebook moderálási gyakorlatában bizonyos politikai elfogultság tapasztalható, milyen jogszabály mondja ki Magyarországon, hogy tilos cenzúrázni egy Facebook oldalt, Varga Judit azzal reagált: ilyen jogszabály nem létezik Magyarországon. Meg kell alkotni a keretrendszert és először az európai térképet kell megnézni, mert nem feltétlenül egy tagállam tud ez ellen fellépni.
“Mielőtt bárki azzal a kritikával illet, hogy Varga Judit cenzúrázni akarja a Facebookot, egyelőre a Facebook cenzúráját szeretnénk megnézni, hogy átlátható keretek közé szorítható-e. Láthatja-e az állampolgár, hogy milyen algoritmus szerint szemelték éppen ki az ő véleményét”
- mondta. Arra, hogy az ő Facebook-oldalának, vagy Kovács Zoltán Twitterének a leárnyékolása, az őt-hat eset elég bizonyíték-e arra, hogy politikai befolyásolási kísérlet történik, Varga Judit azt mondta, hogy ezért kell globálisan nézni, ami történik. “A kibújt a szög a zsákból jelenséget látjuk, már maguk a techóriások vezetői is nyilatkoznak, hogy igenis ideológiai alapon nem ért egyet az adott megszólalóval”. De a Gazdasági Versenyhivatal elnökével is egyeztetnek - mondta a miniszter, aki szerint látni kell, hogy nemcsak politikusok, magánszemélyek, hanem gazdasági cégek is érintettek lehetnek a kérdésben, ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeit is meg kell nézni. “De elsősorban a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságáról van szó” - jelentette ki a műsorban.  A Vadhajtások már elérhető a Telegram-on és a HunDub-on is. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató