2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Tusk meg sem várja az EP-választásokat, máris átalakítja pár hónapos kormányát

Május 10-én hajtják végre a lengyel kormány átalakítását – jelentette be Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön az X-en.

Tusk korábban azt jelezte: a júniusi európai parlamenti (EP) választások után alakítja át a négy hónappal ezelőtt, december 13-án beiktatott kormányát. Szerdán viszont Tusk pártja, a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) választmánya jóváhagyta az EP-választásokra szóló jelöltlistákat, és bejelentették: a választáson három hivatalban lévő tárcavezető – Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter, Marcin Kierwinski belügy- és közigazgatási miniszter és Borys Budka államivagyon-ügyi miniszter – is indul.

Sienkiewicz ennek kapcsán szerdán be is nyújtotta lemondását.

A kormányfő már április elején valószínűnek nevezte, hogy az átalakítás “mélyrehatóbb lesz”, és az EP-be megválasztott minisztereken kívül a kabinet más tagjait is érinteni fogja.

Csütörtökön a varsói kormányfői hivatal közölte: tüdőgyulladás miatt Tusk a közeli napokban korlátozza hivatali tevékenységét. A miniszterelnök ezt követően az X-en azt írta: a remélhetőleg rövid, betegség okozta szünet után szorgosan munkához fogunk.

Megerősítette azt is: május 7-én Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a sziléziai Katowicében megnyitja a hagyományos Európai Gazdasági Kongresszust, ahol bemutatják “az Európának szóló tervet”.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató