2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Orbán Viktor: Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú

A koronavírus-járvány elleni legújabb kormányzati döntésekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, aki péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorának adott interjút. 
Ha elkezdünk beszélni valamilyen feladatról, akkor megnevezzük a problémát, és utána megmutatjuk, hogyan lehet kijavítani a problémát. A magyar nyelv a szive közepének megy a problémának - mondta Orbán Viktor. Szerinte a brüsszeli kultúra inkább a francia kultúrához hasonlít. Nem lehet azzal kezdeni, hogy van egy problémánk, amit meg kell oldani, hanem először az uniót és az országot kell dícsérni, utána lehet csak a problémáról beszélni - fejtette ki. Úgy vélte, nem lehetett azt mondani, ami az igazság, nyers magyar módón, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben, Oroszországban több embert oltottak be, mint az unióban, nem kellene szembenézni a tényekkel? A miniszterelnök kifejtette, hogy az AstraZeneca-vakcina jóváhagyásának lassúságát számon kérte a lengyel miniszterelnök.
A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára
- emelte ki.
Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú
- húzta alá. Vakcina kell, mert az jelenti az életet - folytatta. A verseny az egyetlen olyan dolog, ami kikényszeríti a megfelelő helyzetet, ezért fontos, hogy több vakcinát engedélyezzenek - mondta. Egyes cégeknek milliószám állnak a raktáraikban, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, pedig már rengeteg embert beoltottak - említette a Brüsszel lassúságát a miniszterelnök.
Nem akarok huzakodni Brüsszellel, mert az politikai huzakodás, itt nem politkáról van szó, hanem emberéletekről
- emelte ki a miniszterelnök annak kapcsán, hogy majd a járvány után lesz idő arra, hogy a tagállamok megvizsgálják, jó döntés volt-e Brüsszelre bízni a vakcinabeszerzést. Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret - érzékeltette. Az orosz vakcinát ügyében ma Moszkvában van Szijjártó Péter külügyminiszter, Kína pedig akkor fogja küldeni a vakcinákat, ha Magyarországon megkapja a vészhelyzeti használati engedélyt. Fontosnak nevezte a miniszterelnök, hogy a Vajdaságban már oltanak a kínai oltóanyaggal, így nem kell messzire utazni, hogy tanulmányozni tudják a szakemberek.
A korlátozásokat addig nem lehet feloldani, amíg nem kezdődik meg a tömeges oltás
- mondta Orbán Viktor.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató