2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A BP Pride szerint tíz másodpercen múlt, de nem tudta senki lefoglalni a felvonulásuk útvonalát - Novák Előd cáfol

A Kúria arról döntött, hogy az eredetileg tervezett útvonalán haladhat a Budapest Pride felvonulás, ha a július végi járványügyi szabályok ezt engedik. Hiába próbálkozott az útvonal lefoglalásával a Mi Hazánk - írja a HVG.

A párt viszont közölte, hogy a Kúria nekik adott igazat, 

A Kúria a Mi Hazánknak adott igazat: lefoglaltuk az LMBTQP-felvonulás elől az Andrássy utat és számos más közterületet

 

- írja a hozzánk eljuttatott közleményben Novák Előd.

Viszont a szervezet szerint nekik adtak igazat.

Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be a rendezvényt. Ezt a szabályt kihasználva próbálta a Mi Hazánk néhány politikusa és aktivistája megelőzni a Budapest Pride felvonulás szervezőit, és lefoglalni a felvonulók által használni kívánt útvonalat. Nem sikerült nekik, a döntést pedig megtámadták, de a Kúria ellenük ítélt – írja a Pride közleménye.

A szabály az, hogy egy gyűlést leghamarabb a tervezett időpontja előtt három hónappal lehet bejelenteni, vagyis a július 24-re tervezett felvonulást legkorábban április 25-én lehetett. Mivel a Pride szervezői a korábbi tapasztalataik alapján már sejtették, hogy mivel próbálkozik a Mi Hazánk, 25-én éjfélkor az egyik szervező személyesen beadta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon. Egy ellentüntető 73 másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig 79 másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához kért engedélyt. 

Volt egy harmadik bejelentő is, aki az Andrássy útra akart egy gyűlést szervezni, de a kérelmét az ügyfélkapun még április 24-én, 23 óra 59 perc 50 másodperckor adta be, vagyis a három hónapos szabály miatt ezt nem lehetett elfogadni.

A Pride felvonulás eredetileg tervezett útvonalán csak egy kis szakaszon kellett egy eljárási szabály miatt változtatni, így a felvonulás a Nagymező utcától az Andrássy út felé indulhat, a Deák tértől a Kiskörúton halad, a Szabadság hídon megy át Budára, ahol a rakparton a Krisztina körútig, a Rácz fürdőig tarthat – természetesen akkor, ha az akkori járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató