2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Süddeutsche Zeitung: Kurz Orbánt másolja, veszélyben az osztrák jogállamiság

Ausztria a legjobb úton van afelé, hogy kövesse a magyar és a lengyel példát, azaz kiüresítse a jogállamot. Erre hívja fel a figyelmet a legolvasottabb német újság kommentárja, miután az osztrák Alkotmánybíróság kénytelen volt a köztársasági elnök segítségét kérni, mert a pénzügyminiszter nem volt hajlandó kiadni a törvényhozás vizsgáló bizottságának az Ibiza-botránnyal kapcsolatos aktákat.

A szerző, Alexandra Föderl-Schmid, aki maga is osztrák és korábban a bécsi Der Standard főszerkesztőjeként dolgozott, példátlannak minősíti a történetet, annál is inkább, mivel Van der Bellen közölte, hogy ha kell, erővel szerez érvényt a bírósági döntésnek. Így nem kizárt, hogy az ország alkotmányos válság felé tart, mivel a kormány egyik tagja nagy ívben tesz mind a parlamenti képviselők ellenőrzési jogára, mind pedig arra, mit mond az igazságszolgáltatás legfőbb testülete.

A szóban forgó az iratokat a törvényhozás vizsgálóbizottsága kérte, amely azért jött létre, hogy feltárja a hátteret a Szabadságpárt korábbi elnökének ibizai botránya ügyében, illetve a utánajárjon a kormány „megvásárolhatóságának”. Strache egy titokban készült felvételen arról beszélt, hogy kész lenne állami eszközökkel megtámogatni az FPÖ pozícióit. Végül belebukott a közfelháborodásba

A Süddeutsche Zeitung kommentárja emlékeztet arra, hogy Kurz kancellár és harcostársai nem először gondolják úgy: ők az intézmények felett állnak, és igyekeznek véget vetni a hatalmi ágak szétválasztásának. Így próbálják minden eszközzel megakadályozni, hogy a törvényhozás éljen az alkotmányba foglalt felügyeleti jogával. Mert ugyan a pénzügy tárca már átadott egy paksamétát, ám azt titkosnak minősítette, így semmit sem lehet abból idézni a nyilvánosság számára.- áll a HVG pénzért elolvasható vikkében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató