2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bárándy: Ki kell dolgozni a technikát, amivel fölül lehet írni a kétharmadot

Az egykori igazságügyi miniszter szerint van realitása az ellenzék kétharmados többségének.

Hülyeség, amikor az ellenzék arról beszél, a választási győzelem utáni következő nap lesz felcsúti per és X meg Y már börtönben fog sínylődni szerdáról csütörtökre virradóra – mondta a Blikknek Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter.

A Medgyessy-kormány tárcavezetője szerint ennek Magyarországon rendkívül rossz üzenete van és ha kétszer utánagondolunk a mondatnak, elkezdünk tiltakozni.

Bárándy beszélt az ellenzék választási esélyeiről is.

Úgy véli, van realitása annak, hogy az ellenzék alkotmányozó többséget szerez, mert nagyon instabil a választási rendszer. Egyszerű többség esetén – amikor nem tud változtatni a kétharmados törvényeken – úgy gondolja, hogy két lehetőség van: az első esetben elegerésznek egy olyan jogrenden, amely jogrendnek nehezen nevezhető. „Egy lerombolt jogi struktúrával, 1-5-8-9-12 évre megválasztott vezető garnitúrával”. Úgy véli, így nem lehetne kormányozni és ez az állapot a Fidesz mellett nem is tartana sokáig.

A másik lehetőség szerint megváltoztatják a jogrendet. A volt miniszter azonban hozzátette: „annak mindig megvan a veszedelme, hogy ha egy írott jogon, mint a jogállam egyik legfőbb pillérén túlemelkedek, átlendülök rajta. Ki kell dolgozni bizonyos technikákat, amikkel felül lehet írni, igen, a kétharmadot és az írott jogot. Mert az írott joggal nem lehet együtt élni”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató