2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szijjártó Péter: Akik megsértik a határunkat, nem lehetnek hősként feltüntetve

„Miért nem kérnek a migránsok menedékjogot ott, ahol vannak, egy biztonságos országban?” – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter csütörtökön a német Stuggi TV-nek adott interjút, amelyben többek között a migráció is szóba került. Az interjút készítő azt a kérdést tette fel a külgazdasági és külügyminiszternek, „képesek lennének-e lelőni az embereket, hogy megakadályozzák őket a határátlépésben”, mire Szijjártó úgy fogalmazott, hogy erről azért nem kell beszélni, mert ott van a kerítés, és a rendőrség.

Egy dolgot ne felejtsünk el. Azok, akik megsértik a határunkat, nem lehetnek hősként feltüntetve”.

Az interjúztató felhozta a menedékjogot, mire Szijjártó Péter emlékeztette: ha valaki menekülni kényszerül a hazájából, jogában áll az első biztonságos ország területén maradni. A külügyminiszter szerint „akik Szerbiában vannak [...], miért nem kérnek menedékjogot ott, ahol vannak, egy biztonságos országban?”

A műsorvezető ezután arról beszélt, hogy két évvel ezelőtt járt a magyar-szerb határon, és beszélt olyan emberekkel, akiket „brutálisan megvertek a magyar határőrök”, és azt is elmondta, „láttam az emberek sérüléseit”. 

Látott egyetlen magyar határőrt megverni egy határsértőt? Miféle bizonyítéka van erre?”

Az interjút készítő erre elismerte, hogy csak a sérüléseket látta, mire Szijjártó azt a kérdést tette fel, azt is látta-e, kik okozták a határátlépők sérüléseit. A külügyminiszter arra felvetésre, hogy a Magyar Helsinki Bizottság is megállapította a magyar határőrök túlkapásait, Szijjártó azt felelte: „ha öt ember azt mondja Önről, hogy lopott a boltból, akkor ténnyé válik, hogy maga tolvaj”?

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató