2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Két új tábort nyitottak a migránsoknak Görögországban

Görögország szombaton két új zárt migránstábort adott át Lérosz és Kósz szigetén.



"Új korszak kezdődik" - mondta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter, amikor bejelentette a létesítmények megnyitását. Az ellenőrzött, zárt táborokat szögesdróttal, kamerákkal és mágneszáras kapukkal szerelték fel. A táborban élők elektronikus igazolvánnyal és ujjlenyomattal azonosítják magukat a belépésnél. A létesítmények éjszaka zárva vannak, lakóik csak nappalra hagyhatják el azokat. A beruházások az Európai Unió segítségével valósultak meg annak érdekében, hogy kiváltsák a korábbi piszkos, zsúfolt táborokat.

"Megszabadítjuk szigeteinket a migránsproblémától és annak következményeitől" - tette hozzá Mitarákisz. "A 2015-2019 közötti időszak képei már a múlthoz tartoznak" - jegyezte meg.
Az első zárt, ellenőrzött tábor szeptemberben nyílt meg Számosz szigetén a régi, nyomornegyedre hasonlító létesítmény felszámolását követően, amely csaknem hétezer embernek adott otthont 2015 és 2016 között, a migrációs válság csúcsán. A közeljövőben további két hasonló tábor nyílik Leszbosz és Híosz szigetén.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 96 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik Görögország területén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató