2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Tagadta bűnösségét a bíróságon az Iszlám Államra felesküdött egyetemista

Bár a terrorcselekményekről folytatott chatelést elismerte, a robbantások és merényletek előkészületét tagadta a Fővárosi Törvényszéken a korábban az Iszlám Államra felesküdött 22 éves egyetemista, akinek az előkészítő üléssel megkezdődött a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Az elmeorvosi szakértői vélemény szerint a V. Kende skizoid személyiségzavarban szenvedett az elkövetés idején, így beszámíthatósága korlátozott.
 
 

Az előkészítő üléssel megkezdődött ma a Fővárosi Törvényszéken a júniusban a TEK által elfogott iszlamista egyetemista elleni büntetőeljárás.

A Fővárosi Főügyészség novemberben emelt vádat a 22 éves fiatal ellen, aki a bizonyítékok szerint

az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozva merényletekre készült Magyarországon.

Az ügyész által az előkészítő ülésen ismertetett vádirat alapján a fiatal 2020 júniusában felvette az iszlám vallást amelynek tanait innentől magra nézve kötelezőnek fogadta el.

Ezek után különböző online felületeken keresett kapcsolatokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, melyre később felesküdött és zászlaját is kitűzte a szobája falára.

2021 áprilisában egy a kormány Instagram oldalán megjelent poszthoz azt kommentelte, hogy „hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyaroszágon, ha Allah is úgy akarja.”

Később egy chatcsoportban ismeretlen arab nevű felhasználókkal egy az Egyesült Államokban végrehajtandó terrorcselekményről folytatott kommunikációt, sőt azt is ígérte, hogy kiutazik az USA-ba, hogy segítse az előkészületeket. A chatcsoport tagaival emellett bombakészítésről és merényletek végrehajtásról egyeztetett és felvetette egy merénylet elkövetését a labdarúgó Európa Bajnokság egyik magyarországi mérkőzésén.

Ezzel együtt megkezdte egy házi csőbomba legyártásának előkészítését.

Később a csoportban azt írta:

arról álmodik, hogy mártír lesz és felrobbantja magát egy zsúfolt helyen.

A folyton változó tervei között szerepelt, hogy az augusztus 20-án Kecskeméten vagy a siófoki sétányon egy teherautóval a tömegbe hajt, míg társa a fővárosban követ el robbantást.

Ahogy az ügyész elmondta, a fiatal elfogása idején skizoid személyiség-zavarban szenvedett, amely enyhén korlátozta cselekményének társadalomra való veszélyességének felismerését.

Az ügyészség az ismertetett tényállás alapján V. Kendér a lakosság megfélemlítse céljából előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével megvalósítandó, valamint robbanóanyaggal illetve robbanószerrel visszaéléssel megvalósítandó terrorcselekmény. előkészületével vádolja. A fiatal elmeállapota miatt ugyankkor az ügyész nem tett indítványt a büntetés mértékére.

A vezetőszáron a tárgyalóterembe bekísért, farmerban és pulóverben lévő fiatal a bíró kérdésére

elismerte a chaten folytatott kommunikációt, de a további bűncselekmények elkövetését tagadta.

Az egyetemista jogi képviselője, Jován László az előkészítő ülésen azt mondta, hogy a vádirat tárgyalás megtartására sem alkalmas, téves minősítéseket tartalmaz, amelyek nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva.

Az ügyész ezt visszautasította és egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az ügy jellege és a cselekmény által hordozott jelenség alapján a büntetőeljárásnak markáns üzenetet kell közvetítenie a a társadalom felé.

Jován indítványt tett védence letartóztatásának megszűntetésére, ám a bíróság ezt elutasította.

Mint kiderült, V. Kende a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, édesapja elfogása után röviden azt nyilatkozta, hogy hisz fia ártatlanságában.

Az eljárás jövő februárban tárgyalás megtartásával folytatódik, először a vádlott, majd tanúk és szakértők meghallgatásával.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató