2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Novák Katalin: a baloldali politikusok nem tisztelik a nőket

Novák Katalin a jelölésével kapcsolatos ellenzéki reakciókról a TV2-ben azt mondta:

számára „ezekből az derül ki, hogy a baloldali politikusok nem tisztelik a nőket”.

Hivatalos jelöltnek lehet már tekinteni, “hiszen megvan az az egyetértés a Fidesz- és a KDNP-frakción belül is, hogy a kormánypártok köztársasági elnöknek jelölik - mondta Novák Katalin a TV2-ben reggel a Mokkában.

Mivel még a mostani parlament választja meg az új köztársasági elnököt, “reményeink szerint ez egy pozitív döntés lesz” - fogalmazott az államfői poszt várományosa.

Ma reggel a TV2-ben Novák Katalin azt mondta a köztársasági elnök választásról, hogy

“március 10-én számíthatunk erre a parlamenti döntésre”.

Május 10-ével foglalhatja el a köztársasági elnöki tisztséget, amennyiben az Országgyűlés ezt megerősíti - mondta a családügyi miniszter. Áder János mandátuma ekkor jár le.

A Mokkában Novák Katalin “egyszeri pillanatnak” nevezte a felkérést, mint mondta, ez abban a pillanatban szinte felfoghatatlan volt a számára, akkor “nem is nagyon lehet érezni ennek a súlyát”. Azt természetesen tudta, hogy ezzel Magyarország első női köztársasági elnöke lehet, amit “önmagában is egy édes tehernek” érez, de felelősségnek is.

Mint mondta, van egy elképzelése arról, hogy egy köztársasági elnöknek mi a feladata “az ország első polgáraként”. Azt mérlegelte, hogy fel tud-e nőni a feladathoz - tette hozzá.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a felkérés “nem egyszemélyes” volt, hiszen van férje - most májusban lesznek 20 éves házasok -, van három gyerekük, a köztársasági elnöki feladatkör pedig, mint mondta, a család egészét érinti. Ezért, addig nem is tudott igent mondani, amíg a férjével meg nem beszélte, de a gyerekeket is beavatták, és így a családja nevében mondta ki azt, hogy “vállalom”.

Arra a kérdésre, hogy „demokráciában sokkal inkább előttünk járó országok”, mint az Egyesült Államok, Franciaország vagy Németország egyike sem tud felmutatni női köztársasági elnököt, Novák Katalin azzal reagált:

az elmúlt 24 órában rengeteg visszajelzést, gratulációt kapott.

Ani számára “nagyon kedves volt, hogy hány nő érzi most, hogy ez az ő sikerük is”.

„Ezért érzek jelentőséget abban, hogy én nőként tölthetem be reményeim szerint ezt a pozíciót, merthogy a nők úgy érzik, hogy tulajdonképpen nincsen üvegplafon, nincsen felső határ, amit ne tudnának átlépni. Ez egy üzenet a magyar nőknek és a magyar férfiaknak is, ami arról szól, hogy a nők számára is minden lehetőség adott - mondta Novák Katalin.

Azt hangsúlyozta: azt tartja „egészségesnek”, ha „nem kvóta alapon működik”, és „nem annak van elsődlegesen jelentősége, hogy egy pozíció betöltésénél kinek a női vagy férfi mivoltát mérlegelik”, ez nem lehet akadály. De szerinte „van még fejlődnivaló” abban, hogy mennyire vonzó a nők számára a közélet.

Mint mondta, szeretne majd elöl járni abban, “hogy a kölcsönös tisztelet hangján kell beszélnünk egymással”.

Az ellenzéki reakciók kapcsán Novák Katalin egy kérdésre kiemelte, a célok tekintetében nemzeti konszenzus van a családok támogatásának a fontosságában, a magyar emberek szinte teljes egészében egyetértenek azzal, hogy “a magyar gyermekekben van a jövő, és a gyermekeket, a családokat kell a középpontba helyezni”. Ebben a kérdésben a nemzeti konzultáció során a kormánypártok támogatását meghaladó pozitív visszajelzés érkezett - mondta. Azt legitim és fontos vitáknak nevezte, hogy milyen eszközökkel kell a családpolitikai célokat megvalósítani.

Arra, hogy köztársasági elnökként lesz-e ideje a családokkal foglalkozni, Novák Katalin igennel válaszolt, mondván, ez nem a kormány kizárólagos lehetősége, “éppen ellenkezőleg”. Most is ott van “egy gazdag civil világ, szervezetek, “melyek évtizedek óta dolgoznak a magyar családokért”.

Mint mondta, családügyi miniszterként rendszeres egyeztet 15-20 családszervezettel. Emellett a tudományos élet szereplőivel is konzultálnak fontos döntések elött, de az egyházak is fontos szerepet töltenek be a családokkal kapcsolatok értékek vállalásában. A vállalati szférát is megemlítette a családbarát munkahelyek vonatkozásában. Novák Katalin a családok támogatásának a vonatkozásában “össznemzeti felelősségről” beszélt, és mint fogalmazott, ezt azt összefogást egy köztársasági elnök jól meg tudja jeleníteni a családok és a gyerekek érdekében.

A jelölésével kapcsolatos ellenzéki reakciók kapcsán azt mondta: számára „ezekből a reakciókból is az derül ki, hogy a baloldali politikusok nem tisztelik a nőket”. “Ennyi!” - jelentette ki.

Amikor a műsorvezető visszakérdezett, Novák Katalin kifejtette: ezek szerint ezek az ellenzéki politikusok nem feltételezik, hogy a családpolitikai döntések mögött miniszterként a személyes szellemi hozzájárulása is ott van, “nem feltételezik egy nőről, hogy aktívan benne van a közös gondolkodásban és alakítója is annak a szakterületnek, aminek az élén van”. Ezért a reakciók alapján számára az derül ki, hogy az ellenzéki oldal, amelyik annyiszor hangoztatja a nők helyzetbehozásának a fontosságát, valójában nem sokra tartja a nőket - jelentette ki.

Arra, hogy Orbán Viktor kihívója majdnem egy nő lett a másik oldalon (Dobrev Klára) Novák Katalin azzal reagált: nyolc éve van a politika élvonalában, és eddig még sikerült megkímélnie magát attól, hogy személyeskedéssé fajuljanak az esetleges politikai nézetkülönbségek, ami “nem egy jó út”- fogalmazott.

Egy másik kérdésre, hogy fideszes politikusként, ha egy pártból jön, hogy tudja kifejezni a nemzet egységét, Novák Katalin

nemzetközi példákat említett, és azt mondta: egy államfői feladatkör teljesen más típusú, mint egy párt alelnökének lenni, ö az alaptörvénynek megfelelően fog dolgozni.

A nemzet egységének a megjelenítése és a nemzeti érdekek képviselete lesz az, ami számára az irányadó. Ebben nem látja akadálynak, hogy egy konzervatív értékrendű politikus és egy konzervatív értékrendű ember.

Egy köztársasági elnöktől - mint mondta -, ö azt várja el, hogy az alaptörvényben meghatározott feladatkörnek megfelelően járjon el. Ugyanezt várja el magától is - mondta a TV2-ben Novák Katalin.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató