2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az ellenzék bejelentette: ha megvan a 200 ezer aláírás, megnyertük a választásokat

Közösen áll ki szerdán a nyilvánosság elé a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. 

A hat párt vezető politikusai közösen álltak ki szerdán. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester két kérdéseben kezdeményezett népszavazást, ezekhez gyűjt jelenleg aláírásokat az ellenzék. Márki-Zay Pétert sajtófőnöke "Magyarország miniszterelnök-jelöltjeként" mutatta be.

Karácsony szerint Magyarországon nincs demokrácia, a kormány nem szolgál, hanem egy hatalmi elit uralkodik, az ellenzék kötelessége ezen változtatni, visszaadni a hatalmat a népnek. Erről szólt szerinte az előválasztás is, erről szól a népszavazási kezdeményezés is, hogy a közbeszéd kamutémák helyett a fontos kérdésekről szóljon. Kormányzásra Márki-Zay Péterrel készülnek, azonban ahhoz, hogy a kormányváltáshoz eljussanak, fontos a népszavazás is. Közel 100 ezer aláírásuk van eddig, Karácsony szerint a népszavazás visz el minket az áprilisi választásig.

Dobrev Klára azt mondta, örül, hogy kiállhat az ellenzékkel. Az a folyamat, ami az előválasztással elkezdődött, az most a gyűjtéssel folytatódik - tette hozzá. A DK-sok az elsők között írtak alá Dobrev szerint, egyúttal mindenkit arra buzdított, hogy győzzenek meg másokat is az aláírásról, hiszen minden aláírás annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint az áprilisi voksok. Dobrev is kiemelte, hogy Márki-Zay vezetésével terveznek szabadabb, demokratikusabb országot vezetni.

Donáth Anna, a Momentum elnöke elsőként azoknak mondott köszönetet, akik már aláírtak. A népszavazás szerinte - ahogy a kormányváltás is - egy emberségesebb ország létrehozásáról szól, hiszen lakhatási és megélhetési válság van. A járvány árnéykában senkinek a munkahelye nincs biztonságban, mindenki kiszolgáltatott - mondta Donáth. Az igazi megoldás a kormány kezében lenne, meg kellett volna oldaniuk, legkésőbb kormányon a mostani ellenzék megoldja a problémákat - mondta. Donáth hozzátette, hogy az új kormány senki kezét nem fogja elengedni.

Kunhalmi Ágnes szerint az ország és a demokraták ügye az aláírásgyűjtés. Fontos, hogy nemet kell mondani a munkavállalók kiszolgáltatottságára, igent viszont arra, hogy magas értéken dolgozó munkavállalói legyenek Magyarországnak - mondta. Három éve ezen a napon utasították el a "rabszolgatörvényt" közösen az ellenzéki pártok, azóta van együtt az ellenzék - emlékeztetett Kunhalmi, aki szerint az összefogás eredménye volt az önkormányzati választások sikere és lesz az áprilisi siker is. A szocialista politikus szerint a NER nem vezet sehova, nem jó úton van az ország, meg kell állítani. A népszavazás szerinte a populistáknak, jobboldaliaknak mutat megálljt, így mindenkit aláírásra buzdít.

Az aláírásgyűjtés sikere alapozza meg a kormányváltást - mondta Kanász-Nagy Máté, aki szerint a létbiztonság javítása fontos cél Magyarországon. Mint mondta, elkötelezettek azért, hogy az adófizetők pénze ne kínai egyetemre menjen, hanem például a lakhatás biztonságának biztosítására. Létbiztonságot szeretnének az álláskeresők számára is, szeretnék visszaemelni az álláskeresési járadék időtartamát, szerinte erre kell most igent mondani.

Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy az új kormány értékválasztást is kell tegyen, kelet felől nyugatra mozdítanák az országot. Szerinte ha választani kell a kínai egyetem és a magyar fiatalok lakhatása között, akkor az utóbbi felé kell mozdulni. Mindig a magyar nemzeti érdek az első - mondta, szerinte egy normális országban nem is lenne értelmezhető, amit a Fidesz kormánya akar, ugyanis az nem nemzeti érdek, a Fidesz csupán álnemzeti és elárulja a fiatalokat. Hozzátette, hogy az ellenzék a szülőföldön való boldogulást szeretné elérni a fiataloknak, ehhez kért támogatást a választóktól. A mostani irány nem a normálisan élhető magyar jövő felé vezet, mi nem ilyen országot képzelünk el - mondta, egyúttal hozzátette: jóléti országban gondolkoznak.

Márki-Zayt hangos MZP!-kiabálás fogadta. Az elelnzéki jelölt azt mondta, olyan egységet mutatnak fel, ami bár sokszínű, de szívében mindenki piros, fehér, zöld, elsősorban magyar. Olyan országban akar élni, ami nem a legszegényebbek közé csúszik, nem itt van a legkorruptabb kormány, ami lefelé viszi az országot. A kérdés az, hogy el tud-e indulni az ország felfelé, hogy az emberek bőrszíntől, szexuális orientációtól függetlenül el tudnak-e indulni felfelé. A Fudant kínai kommunista migránsegyetemnek nevezte, ezzel szemben szeretne szállást adni a magyar diákoknak, valamint azt mondta, Magyarországon a legrövidebb az álláskeresési járadék. Márki-Zay szerint ebből az egységből többség lesz. Ha nem bomlik meg az egység, ha tudnak együtt küzdeni, akkor fel tudjuk szabadítani az országot a legkorruptabb kormány alól - jelentette ki. Az ellenzéki jelölt mindenkit aláírásra buzdított és mindenkinek megköszönte, aki aláír, vagy aki a pultoknál buzdít másokat aláírásra. Utóbbiaknak tapsot is kért, valamint szokásos "csak felfelé!" jelmondatát hangoztatni. Ezt hangos "veled vagyunk Péter!" kiabálás követte.

Újságírói kérdéseket viszont csak és kizárólag a népszavazás témájában engedtek feltenni.

A kérdések sorát a közmédia nyitotta, erre Karácsony Gergely válaszolt mosolyogva. Mint mondta, közel 100 ezer aláírást gyűjtöttek, időben fogják befejezni a gyűjtést ahhoz, hogy ott legyen áprilisban a szavazólapokon a kérdés, ha ez nem így lesz, akkor az a Fidesz műve lesz. Az újságírók között nagy a kavarodás volt a kérdések elején, egyszerre próbáltak kérdezni sokan (többségében kormánypártiak), azonban nem kaptak sem választ, sem szót.

A hvg.hu rákérdezett a hetedik frakcióra, amit Márki-Zay vetett fel, azonban sajtófőnöke nem engedte válaszolni, mert szerinte ez nem tartozott a népszavazási témához. Lapunk újságírójától elvették a szót. Márki-Zay Péter végül válaszolt, kijelentette, hogy minden kérdésre szívesen válaszol, az M1-nek azt mondta, hogy Orbán Viktort várja nyílt vitára.

A sajtótájékoztató vége szinte káoszba fulladt, gyorsan le is zárták, nagyon sok lap újságírója nem tudott kérdezni. Márki-Zay Péter lapunknak végül külön válaszolt, azt mondta, nem zárult le még a hetedik frakció kérdése, azonban nem ő fog benne dönteni, hanem a hat párt teljes konszenzussal. Márki-Zay a sajtótájékoztató után csak lapunk kérdésére válaszolt, a többi újságnak nem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató