2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Franciaországban februárra 40%-kal emelkedhet az áram ára, a pénzügyminiszter már a kazahsztáni káoszra figyelmeztet

"A francia hatóságok további intézkedéseken dolgoznak a megugró energiaárak megfékezésére" - közölte az ország pénzügyminisztere, aki az elnökválasztás előtt figyelmeztetett a politikai következményekre.

"Nézzék meg, mi történik Kazahsztánban, ez elég jól mutatja, mi történhet, ha az energiaárak robbanásszerűen emelkednek, ez politikailag veszélyes"

- mondta Bruno Le Maire pénteken.

"Ha nem találunk megoldást az áram árára a következő napokban, akkor a franciák január végén 35-40%-os áremelkedést fognak megtapasztalni".

A felhívás az európai energiaválság közepette hangzott el, amely az elmúlt hónapokban tovább mélyült és az energiaárak az egész kontinensen korábban nem látott magasságokba szöktek.
A hét elején a holland TTF csomóponton, a földgázkereskedelem európai referenciaértékén, a havi gázár mintegy 5%-kal magasabb volt és az ár elérte a 93,30 eurót megawattóránként.

Franciaországban az energiaárak gyakran érzékeny téma.

Az ország kormánya hónapokig tartó erőszakos utcai tüntetésekkel nézett szembe az üzemanyagadó 2018-as emelése után. A megmozdulások még szélesebb körű kormányellenes mozgalommá is nőtték ki magukat.

Az energiaárak széles körű megugrását követően Párizs elkötelezte magát a háztartások védelme mellett azzal, hogy februárban a szabályozott tarifák 2022-re vonatkozó emelését mindössze 4%-ban maximálta. Az árak azonban emelkednek és az energiaköltségek adócsökkentése, amely az emelkedés korlátozására szolgált volna, már nem elegendő.

"Munkahelyek ezrei forognak kockán. Ezért dolgoztunk éjjel-nappal az elmúlt két hétben, hogy olyan megoldást találjunk, amely garantálja a 4%-os áramárplafont és megvédi az áramigényes vállalatokat" - mondta Le Maire.

A miniszter azt is elmondta, hogy beszélt Jean-Bernard Levyvel, az állami irányítású EDF áramszolgáltató vezetőjével és Margrethe Vestager uniós versenyügyi biztossal, mivel az ország kormánya arra akarja kényszeríteni az EDF-et, hogy több nukleáris termelést adjon el kedvezményes áron versenytársainak.

A lépés állítólag megakadályozza, hogy az üzemeltetők nagyon magas árakat fizessenek a nagykereskedelmi piacokon, amelyeket a háztartásoknak fizetendő szabályozott tarifára is alkalmazni kellene.

Forrás: Rt.com, Vilaghelyzete

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató