2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Vandálok vörös festékkel rongálták meg a hófehér szicíliai Török lépcsőt

Egy éven belül másodszor éri vandál támadás a mészkőből és márgából álló sajátos természeti képződményt.

Vörös színű vakolatport öntöttek szét ismeretlenek a szicíliai Agrigento természeti kincsnek számító fehér tengerparti sziklaképződményén, a Török lépcsőn.

Az olasz hatóságok szerint a tettesek célja egyszerűen a károkozás volt. Az ügyészség elkezdte vizsgálni, hogy a szétszórt, vízben oldódó anyagot hol értékesítik a környéken. A rendőrség pedig bekérte a köztéri kamerafelvételeket, hogy kielemezzék.



Tavaly augusztusban már elkövettek hasonlót a Török lépcsőn, akkor is vörös foltokat hagytak az elkövetők.

A mészkőből és márgából álló, lépcsőszerűen emelkedő hófehér kőszikla Szicília egyik legjelentősebb tengerparti turistalátványossága, a teraszos sziklaképződmény valaha rejtekhelyként szolgált arab kalózok számára, akiket a köznyelvben törökökként emlegettek, innen ered a neve - írta 2020-ban róla az MTI. A helyszín eredeti állapotában így néz ki:

Akkor, két évvel ezelőtt azért került bele a hírekbe a Török lépcső, mert egy magánszemély megpróbálta kisajátítani, akadályozva az egyedülálló nevezetesség ökológiai védelmét és közcélú hasznosítását. Erre a helyi ügyészség lezárta a helyszínt, arra hivatkozva, hogy az UNESCO világörökségi listájára jelölt sziklaképződmény elhanyagolt állapotban van, balesetveszélyes az egyre gyakoribb kőomlások miatt, és elszaporodtak a vandál cselekmények, emellett biztosítani kell, hogy a látványosság mindenki számára hozzáférhető maradjon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató