2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Momentum: Orbánék miatt drágák az iPhone-ok!

Eddig tartott a csirkefarhát hatósági árassá tétele miatti általános sokkhatás az ellenzéki oldalon. 

Csillag Tamás, a Momentum Nagy-Britanniában élő politikusa az iPhone-ok árai miatt aggódik, szerinte elviselhetetlenek azok a terhek, amiket az iPhone-osoknak vállalniuk kell. És mielőtt a kedves Olvasó azt gondolná, hogy mi trollkodunk, el kell, hogy keserítsük akkor.

Mutatjuk a posztot:

"Miért baj, ha gyenge a Forint ha úgyis Magyarországon költöm el a megkeresett pénzem?

Az iPhone Index egy viszonylag egyszerű összehasonlítás (olyan, mint a Big Mac index). Lelkes elemzők minden évben összehasonlítják az adott évben kijött iPhone árát az átlagbérekkel különböző országokban, hogy kiderítsék hány napot is kell dolgozni az új Apple termékért világszerte.

A csúcstelefon alapára Magyarországon kb. 424.990 forint. A KSH adatai szerint, az idei átlagbérek 431.300 forint bruttó, 286.300 Ft nettó körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar kb. 30 napot kell dolgozzon egy 128 gigás iPhone 13 Pro-ért, anélkül, hogy bármi másra költene. (és akkor még nem is beszéltem arról, hogy mekkora a különbség az átlag és a medián bér között...) Nem csak abszolút értékben nálunk az egyik legdrágább iPhone-t venni, hanem az átlagbérekhez viszonyítva is az átlag magyar melósnak a leginkább elérhetetlen az új almás telefon.

A magyarázat viszonylag egyszerű:

[Gyenge Valuta] x [Magas Adók] x [Közepes jövedelem]
A magyar forint elmúlt másfél éves szárnyalását azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek. Közel 10%-ot vesztett a pénzünk az értékéből ebben az időszakban...
Magyarországon van a világ legmagasabb Áfája (27%), illetve az OECD országok átlagánál jóval magasabb az adóék. 2019-ben ennek a szintje 44.6% volt.

Végül a fránya átlagkereset. Amíg Magyarország nem tud kimászni a 'közepes keresetű országok csapdájából' és igazán nagy hozzáadott értékű iparágakat Magyarországra csábítani, addig ez nem is fog változni. Jelenleg a magyar GDP jelentős részét a német autógyárak összeszerelőüzemei adják, ami egy stabil, ám limitált kereseti szintre korlátozza az országban rejlő potenciált."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató