2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Macron is Moszkvába utazott, az orosz-ukrán konfliktusról tárgyal Putyinnal hétfőn

A francia államfő hétfőn Oroszországban Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni.

Jogos, hogy Oroszországnak is vannak biztonsági aggályai, azonban lehetséges egy olyan megállapodás megkötése is, amivel elkerülhető lesz az ukrajnai háború – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő Oroszországban a BBC tudósítása szerint, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal hétfőn. Macron nyilatkozatában Oroszország kibékítésére szólított fel, azonban hozzátette, hogy Ukrajna szuverenitása nem lehet kérdéses.

Macron nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy szerinte Oroszországnak nem Ukrajna lerohanása, hanem a szabályok tisztázása a célja az Európai Unióval, valamint a NATO-val. A francia elnök azt mondta, reméli, hogy az orosz elnökkel folytatott tárgyalása elegendő lesz a konfliktusok megelőzéséhez. „Meg kell védenünk európai testvéreinket azáltal, hogy új egyensúlyt javaslunk, ami képes megőrizni szuverenitásukat és békéjüket” – mondta Macron – „ezt úgy kell csinálni, hogy tiszteljük Oroszországot, egyúttal megértjük ennek a nagyszerű népnek a mai traumáit.

Macron bár már vasárnap megérkezett Moszkvába, aznap még Joe Biden amerikai elnökkel is tárgyalt, Putyinnal való találkozóját követően pedig Moszkvából Kijevbe repül. A francia elnök szerint az EU-nak önálló jogon, közvetítő nélkül kell tárgyalnia Oroszországgal, nem pedig folyamatosan az Egyesült Államokra hagyatkozni ebben a kérdésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató