2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Oroszország és Franciaország háborúba keveredhet, Putyin figyelmeztette Macront

Ez történne, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz - mondta az orosz elnök az RT.com beszámolója szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna belépése az NATO-ba és az azt követő kísérlet a Krím visszafoglalására potenciálisan háborút okozna Oroszország és Franciaország között, amikor Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Putyin egy francia újságíró kérdésére válaszolva egyértelműen kifejtette, hogy Ukrajna NATO-ba való felvétele milyen következményekkel járhat.

"Azt akarja, hogy Franciaország harcoljon Oroszország ellen? Pontosan ez történne", ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, és megpróbálná végrehajtani a Krím erőszakos "visszaintegrálására" irányuló állami politikáját

- mondta Putyin az újságíróknak. 

Kijev ellenfélként jelölte meg Oroszországot, és ragaszkodik ahhoz, hogy a Krím Ukrajnához tartozik - magyarázta az orosz elnök. A 2014-es kijevi puccs után a félsziget megszavazta, hogy újra Oroszországhoz csatlakozzon, amit a legtöbb NATO-ország nem ismert el.

Azt kérdezi, hogy Oroszország háborút akar-e vívni a NATO-val - hadd kérdezzem meg, hogy a NATO háborút akar-e vívni Oroszországgal? 

Egy Ukrajna által a Krím ellen intézett támadás a NATO alapító szerződésének 5. cikkelyét váltaná ki, és egész Európát belerángatná egy háborúba Oroszországgal - magyarázta Putyin.

"Oroszország a világ egyik vezető atomhatalma. Nem lennének győztesek" - mondta Putyin, majd hozzátette: "(Macron) nem vágyik ilyen kimenetelre. Ahogy én sem".

Az orosz elnök rámutatott, hogy Kijev már kétszer alkalmazott erőszakot a donbásszi válság - a két keleti régió, Donyeck és Luganszk - megoldására. 

"Hol vannak a garanciáink arra, hogy nem próbálkoznak újra?" - tette fel a kérdést.

Mint ismert, Macron hétfőn Moszkvába látogatott, hogy megvitassa az ukrajnai helyzetet, az európai biztonság tágabb kérdéseit, valamint az Oroszországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatokat. Kedden Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal.


Bede Zsolt -Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató