2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Amerika és Ukrajna nagyon akarja a háborút: elkezdődött a lövöldözés

A kialakult helyzet az Oroszország és a NATO közötti feszült kapcsolatok közepette következett be, amelynek tagjai azt állítják, hogy Moszkva "inváziót" tervez Ukrajna ellen,- számol be a Sputnik.

Moszkva többször is visszautasította a vádakat, és figyelmeztetett arra, hogy Kijev provokációkkal próbálja erőszakkal megoldani a donbásszi konfliktust.

A Luganszki Népköztársaság milíciája kijelentette, hogy a térségben az elmúlt napban jelentősen romlott a helyzet, mivel Kijev megpróbálja eszkalálni a konfliktust. A köztársaság felszólította a nemzetközi megfigyelőket, hogy rögzítsék a támadást, és tegyenek intézkedéseket az ukrán agresszió megakadályozására.

Korábban a nap folyamán az ukrán hadsereg aknavetőgránátokat és gránátokat lőtt ki négy településre az önhatalmúlag kikiáltott Luganszki Népköztársaság területén (csütörtökön hajnali 2 óra 30 perckor GTM) - közölte a Közös Ellenőrző és Koordinációs Központ.

"Ukrajna fegyveres egységei durván megsértették a tűzszüneti rendszert, olyan fegyvereket használtak, amelyeket a minszki megállapodásokkal összhangban vissza kell vonni" - jegyezte meg az LPR missziójának tisztje a JCCC-nél.

Közben az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) népi milíciája közölte, hogy csapatai viszonozták a tüzet az ukrán biztonsági erők pontjaira.

"A polgári lakosság védelme érdekében védői kénytelenek voltak viszonozni a tüzet, hogy visszaszorítsák az ellenséges tűzerejét. A polgári áldozatokról és a polgári infrastruktúrában keletkezett károkról szóló információk tisztázása folyamatban van" - közölte a milícia szóvivője.


Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban hangsúlyozta, hogy a Kijev és az önjelölt köztársaságok között 2015-ben a vérontás megállítása érdekében kötött minszki megállapodások jelentik az egyetlen lehetséges megoldást a konfliktusra, de Kijev nem akarja teljesíteni azokat. Putyin szerint Ukrajna elhúzza a konfliktus megoldására irányuló tárgyalásokat, és ennek fényében a NATO egyre közelebb telepít katonai eszközöket az orosz határhoz.

Ezekben a percekben nyugtalanító hírek érkeztek, miszerint sok a sebesült.

 

Portálunk követi az eseményeket, friss cikkekkel jelentkezünk a nap folyamán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató