2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kiszelly Zoltán: Márki-Zay Péter nem a magyarok többségét képviseli, hanem külső érdekeket

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1 műsorában az egyes amerikai körök, Lengyelország és a balti államok által felvetett légtérzárral kapcsolatban elmondta: ezt csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendelheti el, ahol Oroszország vétójoggal rendelkezik, így borítékolható, hogy nem szavazzák meg, tehát nem jöhet létre.

Kiszelly Zoltán az M1 műsorában kiemelte: jelen pillanatban két álláspont van. Az egyik az, hogy az Oroszország által indított háború miatt Vlagyimir Putyin rendszerét meg kell dönteni – ez a konfliktus eszkalációjának útja.

A másik álláspont szerint Oroszország és Ukrajna között zajlik háború, amiből ki kell maradni, nem terjedhet ki más országokra. A kutatások szerint a magyarok 75-80 százaléka a béke mellett áll, egyetértenek azzal, hogy nem szabad fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába, hanem diplomáciai megoldásra van szükség. Eszkalációt egyes amerikai körök, valamint a lengyelek, illetve a balti országok szeretnének, a nagy nyugati országok és a NATO azonban nem akar háborúba sodródni, ki akar maradni ebből a konfiktusokból, és elleneznek minden NATO-n kívüli akciót, ez a többségi álláspont.

Kiszelly Zoltán kiemelte: a magyar baloldal ezzel szemben most is a globalista álláspontot képviseli, csakúgy, mint 2015-ben, akkor azt követelték, hogy nyissuk meg a határt a migránsok előtt, engedjünk be mindenkit – akkor is külső érdeket képviseltek, akárcsak most. Hozzátette: kisebbségben vannak most, akik eszkalálnák a háborút, a baloldal azonban ehhez az állásponthoz asszisztál.

Ahogyan a migráció idején is, a baloldali szavazók erősen megosztottak voltak, most is ezt mutatják a számok, a baloldali szavazók húsz százalékánál kevesebb akar fegyvert és katonát küldeni Ukrajnába, ami háborúba sodorná az országot. Kiszelly Zoltán a baloldal kommunikációjával kapcsolatban megjegyezte: legújabban Kocsis-Cake Olivio vetette fel, hogy zárjuk el az orosz gázt. Márki-Zay Péter is beszélt korábban arról, hogy világpiaci árakra van szükség, és el kell törölni a rezsicsökkentést. Hozzátette: ebben az esetben gáz sem lenne amúgy, nem hogy áremelkedés. Azt is kiemelte, hogy abban következetesek, hogy Márki-Zay Péter korábbi (később saját maga által cáfolt) kijelentéseit alátámasztják, példa erre a jobbikos Potocskáné, aki férjét és fiait ugyan nem, de másokat háborúba küldene.

Az elemző felidézte, hogy szinte minden napra jut egy baloldali politikus, aki hasonlóképpen nyilatkozik, példaként említette Iványi Gábort, Cseh Katalint, Berg Dánielt. Úgy véli, egy egyértelműen alátámasztja, hogy amit korábban mondtak, azt komolyan gondolják, hiszen nap mint nap újra elismétlik. A Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin nyilatkozata szerint egyértelmű, hogy Ukrajnának fegyvereket kell kapnia.

A Momentum politikusai közül korábban Fekete-Győr András és Berg Dániel is kiállt a fegyverszállítások mellett, utóbbi az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetésének lehetőségét is felvetette. Márki-Zay Péterről szólva Kiszelly Zoltán azt mondta, összevissza beszél, amit kimondott, másnap letagadja, ezért nem lehet komolyan venni, és egyértelműen látszik, hogy nem a magyar emberek többségét képviseli, hanem valamiféle külső érdekeket.

 

(Híradó)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató