2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Ungváry visít: A Fidesz bejuttatta a Mi Hazánk nevű proxipártját is

A történész szerint a Fidesz választási csalással nyerte meg ezt a választást, és ezért annak eredménye sem legitim.

Ungváry Krisztián a Magyar Narancsban közzétett írásában elemezte a vasárnapi választás eredményeit. A történész kifejtette: a 2022. évi országgyűlési választások eredményei sokkolók az ellenzéki oldal számára. Az Országgyűlésben a Fidesz nemcsak magasabb arányban nyert, mint 2018-ban, hanem saját magán kívül bejuttatta a Mi Hazánk nevű proxipártját is.

„Az ellenzék alulmaradt”

Ezzel szemben az ellenzék korábban nyerhetőnek vélt helyeken is alulmaradt, gyakorlatilag csak a fővárosban szerepelt sikeresen. Ungváry szerint teljesen téves, ha valaki ezért az eredményért Márki-Zay Pétert hibáztatja, hiszen ahogy fogalmazott: „nem volt tökéletlenebb, mint ellenzéki politikai vetélytársai, és egyáltalán nem csak rajta múlt, hogy nem sikerült megszólítani több ellenzéki szavazót.”

A történész kifejtette azt is:

a magyarországi választások ugyanolyanok, mint a fehéroroszországi vagy az oroszországi színjátékok, csak kevésbé erőszakosak.

Ebből következik, hogy a magyar, az orosz vagy a belorusz ellenzék teljes tévedésben van akkor, ha saját hibáiból kívánja levezetni azt, hogy miért is nem nyert a választáson.

A választási eredmény illegitim

„A Fidesz szemfényvesztéssel, hazugsággal, azaz választási csalással nyerte meg ezt a választást, és ezért annak eredménye sem legitim” – írja Ungváry, aki szerint ez nem úgy valósult meg, hogy meghamisították a szavazatokat,

hiszen ténykérdés, hogy a magyarországi szavazókörök túlnyomó többségében volt civil kontroll,

és így is több mint 3 millió szavazat jutott a Fidesznek és „proxipártjának”, miközben az ellenzék kevesebb mint 1,9 millió szavazatot kapott.

Szerinte azért indokolt választási szemfényvesztésről beszélni, mert a kormánypárt a közmédiában és a túlnyomórészt birtokában levő sajtóban az ellenzékről folyamatosan alapvető kérdésekben durván hazudott, és kizárta az ellenzék véleményének kifejtését a közmédiában. „Önmagában furcsa ellentmondás, hogy miközben az ország több mint kétharmada NER-szavazó, a NER minden vitahelyzettől úgy retteg, akár ördög a szentelt víztől” – írja a történész.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató