2024. július 02. - Ottó
EUR : 393.39
USD : 365.33
Időjárás ikon24°18°

Egy belga autószerviz nem szolgál ki zsidókat az ukrajnai háború miatt

Belgiumban törvénytelen a szolgáltatás megtagadása egyénekkel szemben hitük, faji hovatartozásuk vagy szexuális irányultságuk alapján – írja a The Jerusalem Postra hivatkozva a neokohn.hu.

Egy belgiumi autójavító műhely tulajdonosa közölte, hogy nem szolgál ki zsidó ügyfeleket, hogy ezzel tiltakozzon az orosz-ukrán háború kapcsán Izrael által képviselt álláspont ellen.

„A mai naptól kezdve zsidó ügyfeleinket nem várjuk többé autóik karbantartására vagy elektronikai problémák megoldására”
– írta Eyckmans egy e-mailben, amelyet a múlt héten küldött el a belga médiának.

Eyckmans Izraelnek az orosz hadsereg ukrajnai háborús bűneinek „el nem ismerésére” hivatkozott a levelében.

A Zsidó Szervezetek Fóruma, a flamand nyelvű belga zsidókat képviselő csoport közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az Antwerpen melletti Stabroekben található üzlet tulajdonosa ellen.

A szolgáltatás megtagadása egyénekkel szemben hitük, faji hovatartozásuk vagy szexuális irányultságuk alapján törvénytelen Belgiumban.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter a múlt héten azt állította, hogy „az orosz erők háborús bűnöket követtek el” Ukrajnában, de Naftali Bennett miniszterelnök nem támadta ilyen keményen Oroszországot.

Az izraeli vezetők összetett érdekek között egyensúlyoznak a konfliktusban, beleértve az orosz szerepvállalást a szomszédos Szíriában és a mindkét országban élő zsidók biztonságát. Ez a megközelítés lehetővé tette Bennett számára, hogy szerepet játsszon az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások közvetítésére irányuló törekvésekben, de bírálatokat is kiváltott Izraellel szemben azok részéről, akik azt szeretnék, ha határozottabb álláspontot képviselne.

„A Zsidó Szervezetek Fóruma levelet írt Eyckmansnak, miszerint nem a belgiumi zsidók határozzák meg az izraeli külpolitikát”
– mondta a csoport szóvivője, Hans Knoop a Jewish Telegraphic Agency-nek vasárnap.

Eyckmans nem válaszolt a megkeresésekre.

Az elmúlt években több üzlettulajdonos és szolgáltató megtagadta a szolgáltatást a belgiumi zsidóktól Izrael tevékenységének megítélésével kapcsolatban.

2014-ben, az Izrael és a Hamász közötti gázai harc közepette a rendőrség egy antiszemitizmus ellenes megfigyelő szervezet panasza nyomán eltávolította egy belga kávézóban kifüggesztett „zsidókat nem szolgálunk ki” táblát.

Ugyanebben az évben egy belga orvos megtagadta egy zsidó nő kezelését, akinek eltört a bordája, és azt javasolta neki, hogy látogasson el Gázába, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató