2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pánik Európában: elszabadult és az egekbe emelkedett a gáz ára

Minden szem Berlinre és Rómára tekint a piacon.

24%-os gázáremelés - ez az eredménye annak, hogy a Gazprom nem szállít földgázt Lengyelországnak és Bulgáriának, mert e két állam nem hajlandó rubelben fizetni.

127,5 euróra növekedett a földgáz világpiaci ára, ilyen sokat egy megawatt/óráért április elseje óta nem kértek - írja a Bloomberg. Miután nem kap orosz földgázt Lengyelország és Bulgária, ennek következtében megnőhet a kereslet a piacon, és ez felhajtja az árakat - érvelnek a szakértők.

Oroszország az Európai Unió legnagyobb földgázszállítója, és ha a Gazprom elzárja a gázcsapot, akkor ezzel az uniós szankciókat is lehetetlenné teszi.

"Minden vevő, aki nem rubelben fizet, kockáztatja a szállitás leállítását" - hangsúlyozza Katja Yafimava, az Oxford Institute for Energy Studies vezető elemzője. Elmondta, hogy minden szem most Berlinre és Rómára tekint, mert a németek és az olaszok a legnagyobb vásárlók. Az Északi áramlat I. vezetéken folyamatosan érkezik a földgáz Oroszországból Németországba - írja a Bloomberg. A portál idézi Szijjártó Pétert, a magyar külügyminiszter közép-európai idő szerint hajnalban beszélt arról, hogy az ellátás folyamatos. A magyar kormány korábban jelezte, hogy hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, szembemenve az uniós megállapodással.

Lengyelországnak évente 10,2 milliárd köbméteres földgázszerződése van Oroszországgal. Ez az import 60%-a és a hazai igények fele. A Jefferies Group szakértője szerint a lengyeleknek nincs megfelelő kapacitásuk arra, hogy rövid távon kiváltsák az orosz földgázt. A Goldman Sachs szerint önmagában az orosz földgáz leállítása csak kisebb hatással lehet az energiamérlegre az Európai Unióban, de komoly figyelmeztetésnek számít.

A lengyel kormány jelezte, hogy meg tudja oldani az orosz gáz kiesését. Bulgáriában a kormány közölte, hogy egy hónapra bespájzolt. A fogyasztó országokban mostanában ér véget a fűtési szezon, és ez csökkenti a keresletet. Kérdés persze, hogy mi lesz nyáron, amikor fel kell tölteni a gáztárolókat a következő fűtési szezonra - írja gázpiaci összefoglalójában a Bloomberg.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató