2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Biden felesége megérkezett Romániába

Szerencsére Magyarországra nem jön.

Amerikai katonákkal, menekültekkel és román kormánytagokkal fog találkozni Jill Biden. Szombat este utazik tovább Szlovákiába.

Megérkezett Romániába pénteken Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, aki ukrán menekültekkel, az őket segítő önkéntesekkel, amerikai katonákkal és román kormánytagokkal találkozik vasárnapig tartó látogatása során.

A first lady repülőgépe a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogalniceanu támaszponton szállt le, ahol a Romániába vezényelt amerikai csapatok legnagyobb része, mintegy kétezer katona állomásozik.

Jill Biden indulását követően Twitter-üzenetben tudatta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az (Amerikában vasárnap ünnepelt) anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik "Putyin háborúja" miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból.

A first lady hozzátette: amerikai katonákkal is találkozik, és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.

Programja szerint pénteken a Mihail Kogalniceanu támaszponton szolgáló amerikai katonákkal vacsorázik, majd szombaton már Bukarestben, Carmen Iohanisszal, a román államfő feleségével felkeres egy iskolát, ahol a háború elől menekült diákok tanulnak.

Jill Biden nem először látogat Romániába: 2014-ben elkísérte az akkor alelnöki tisztséget betöltő Joe Bident, aki a Krím elcsatolása után látogatott Kelet-Európába, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az "orosz agressziótól" tartó szövetségeseket.

A first lady szombat este Szlovákiába repül, Pozsony mellett Kassára és az ukrán határ mellett található Felsőnémetibe is ellátogat, kormánytisztviselőkkel, menekültekkel és segélyszervezetekkel találkozik majd.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató