2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Akcióban a KillNet: Litvánia nem rakétát kapott az oroszoktól, hanem egy brutális hekkertámadást

Litván állami és privát weboldalakat támadott meg a héten a Killnet nevű orosz hackercsoport.



A hackerek, akik korábban már összecsaptak az Anonymous-szal, azt állították, hogy megtorlásul léptek akcióba Litvánia döntése miatt. Mint ismert, az Európai Unió szankciói alapján leállították egyes áruk tranzitját az oroszországi Kalinyingrádi exklávéba.

A litván adóhatóság közleményben közölte, hogy minden tevékenységet leállított, mivel szokatlanul "sokan próbáltak meg csatlakozni a rendszeréhez", bár minden adat biztonságban volt.

A fő célpontok az állami intézmények, a közlekedési intézmények és a média honlapjai

- mondta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes.

A kiberháború új frontja a NATO-ország Litvánia és a szomszédos Oroszország közötti kapcsolatok megromlásának újabb jele, amelyet Moszkva februári ukrajnai inváziója okozott - írja a Metropol.

A Killnet nevű orosz hackercsoport vállalta magára az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadás (DDoS) támadást.

A brutális támadás addig folytatódik, amíg Litvánia fel nem oldja a blokádot - mondta a Killnet szóvivője. "1652 webes erőforrást romboltunk le. És ez még csak a kezdet..." . tette hozzá.

Kalinyingrád az EU- és NATO-tag Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el, és vasúton, litván területen keresztül történik az ellátása.

Litvánia már június 21-én észlelte a támadás jeleit

- mondta Abukevicius.

Az orosz Biztonsági Tanács szóvivője június 22-én megtorlást ígért a blokkolt szállítmányok miatt, kijelentve, hogy azok "komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára".

'Nagyon valószínű, hogy a következő napokban hasonló vagy nagyobb intenzitású támadások folytatódnak, különösen a közlekedési, az energetikai és a pénzügyi szektorban' - áll a litván Nemzeti Kiberbiztonsági Központ közleményében.

A központ szerint az állami intézmények által használt biztonságos hálózat is az érintettek között volt.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője a múlt héten azt mondta, hogy Litvánia "csak az Európai Unió szankcióit alkalmazza", amikor leállítja bizonyos áruk Kalinyingrádba történő szállítását, és nem hozott egyoldalú döntést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató