2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A párizsi olimpia előtt a veszélyes dengue-láz előfordulása tízszeresére nőtt Dél-Franciaországban

Az év eleje óta rekordszámú dengue-lázas megbetegedést észleltek Franciaországban. A hatóságok fokozott ellenőrzésre szólítanak fel az olimpiai játékok előtt. Erről a Sud Ouest című lap számolt be Gregory Emeryre, az egészségügyi főigazgatóság vezetőjére hivatkozva.

„Rekordszámú behurcolt dengue-lázas esetet regisztráltak Franciaország európai részén 2024 eleje óta. Az egészségügyi hatóságok kedden az éberség megkétszerezésére figyelmeztettek, különösen az olimpiai játékok miatt”

- áll a cikkben.

Franciaország „példátlan helyzettel” néz szembe - mondta Emery. Január 1-je óta 1679 esetet jelentettek, szemben a 2023-as év ugyanezen időszakának 131 esetével - írja a lap. A legtöbb esetet Franciaország tengerentúli megyéiből, Martinique-ról és Guadeloupe-ról hozták be.

A közegészségügyi főigazgatóság vezetője szerint a megelőző intézkedések különösen fontosak az olimpia előtt, amely nagyszámú külföldi látogatót vonz majd. A francia kockázatfelügyeleti és előrejelzési bizottság a rovarcsípés által terjesztett betegségek importált eseteit és a hordozó szúnyogok aktivitása miatt történő terjedését jelölte meg a nagy rendezvényekkel kapcsolatos fő veszélyként - közölte.

Megjegyzik, hogy a francia egészségügyi főhatóság (HAS) júniusban ajánlásokat fogalmaz meg a dengue-láz elleni védőoltással kapcsolatban.

A dengue-láz egy súlyos vírusos betegség, amelyet az (Aedes Aegypti) egyiptomi csípőszúnyog hordoznak. A betegséget magas láz, izom- és fejfájás, súlyos esetben pedig belső vérzések jellemzik, amelyek a legsúlyosabb esetekben többszervi elégtelenséghez és a beteg halálához vezetnek. A dengue-lázat túlélők immunisak arra az altípusra, amelyet a beteg elkapott, de nem immunisak a másik három altípusra. Leggyakrabban a másodlagos fertőzés, nem pedig az elsődleges fertőzés súlyosabb.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató