2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Közeleg a vég: II. Erzsébet királynő rosszul van, érkezik hozzá a család

A brit uralkodó egészségével kapcsolatban osztott meg közleményt a Buckingham-palota, amiből kiderült, aggódnak érte az orvosok.

A július óta Balmoralban tartózkodó királynőt orvosi felügyelet alá vonták, miközben közvetlen családtagjai egymás után érkeznek hozzá.
 
„Közeleg a vég” – állítja a Anna Whitelock, a londoni City Egyetem monarchiakutató történésze, aki úgy véli, hogy a Buckingham-palota közleménye azt sugallja, hogy igen súlyos a helyzet. Whitelock a BBC-nek arról is beszélt, hogy II. Erzsébet elszántságát dicséri, hogy mindezek ellenére személyesen búcsúztatta el Boris Johnson miniszterelnököt és nevezte ki utódát, Liz Trusst.



A Buckingham-palota egy közleményt adott ki, amelyben tudatták, II. Erzsébet királynő jelenleg orvosi felügyelet alatt áll, mivel az orvosok aggasztónak találták az egészségi állapotát. Mint hozzátették, erről értesítették az uralkodó közvetlen hozzátartozóit, továbbá azt is kiemelték, a királynő a Balmoral-kastélyban marad, hogy figyeljék állapotát – írja a BBC.

15:23 - A Guardian oldalán megjelent egyik fotó szerint ma délután egy táblát helyeztek ki a Buckingham-palotához, ami csak még több aggodalomra adhat okot. A táblán ez a szöveg olvasható:

Ma nincs őrségváltási ceremónia.

15:12 - II. Erzsébet összes gyermeke megérkezett a Balmoral-kastélyba, tehát Anna hercegnő, Károly herceg, András herceg és Eduárd wessexi gróf is már az uralkodó mellett van, ahogy unokája, Vilmos herceg is.

15:09 - Nicholas Witchell, a BBC királyi tudósítója közölte, hogy a királynő egészségi állapotával kapcsolatban az utóbbi időben érkeztek rákos megbetegedésről szóló pletykák, ám ezt nem erősítették meg.

15:08 - A hírek szerint az új miniszterelnök, Liz Truss épp ülésezett, amikor Nadhim Zahawi, a Lancasteri Hercegség kancellárja belépett a terembe, hogy valamit sürgősen közöljön vele. Majd félbeszakították az ülést is, hogy közöljék a képviselőkkel az aggasztó hírt.

15:00 - Harry herceg és Meghan Markle szóvivője közölte, hogy a pár, akik már napokkal ezelőtt visszatértek Nagy-Britanniába, szintén Skóciába indulnak, hogy II. Erzsébet mellett legyenek.

14:55 - A Kensington-palota közlése szerint Katalin hercegné a Windsor-kastélyban maradt, míg gyermekeik, György és Lajos herceg, illetve Sarolta hercegnő első napjukat töltik új iskolájukban.

14:50 - A Guradian információi szerint már megérkezett a Balmoral-kastélyba a királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő, azonban a királyi család többi tagja is már úton van a rezidenciára. Köztük András herceg, Eduárd wessexi gróf és Zsófia wessexi grófné.

14:30 - A Clarence-ház közlése szerint a királynő legidősebb fia, Károly herceg, illetve Kamilla hercegné már a Balmoral-kastélyban vannak II. Erzsébet mellett, ahogy úton van oda Vilmos herceg is, aki jelenleg a második helyet foglalja el a trónöröklési sorrendben. Mint azt a Canterbury érsek, Justin Welby kijelentette, most az egész nemzet az uralkodóért imádkozik. A hír lesújtotta a volt brit miniszterelnököt, David Cameront is, akinek elmondása szerint nagyon aggasztja a palotából érkező hír. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató