2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Belgrád: Az EuroPride szervezői szerint mégis meg lehet tartani a felvonulást

A EuroPride licencével rendelkező European Pride Organisers Association (Európai Pride-szervezők Szövetsége) közleményben tudatta, hogy a "szerb kormány mégis engedélyezi" a szeptember 17-re tervezett felvonulást. A szervezők a közigazgatási bíróságon fellebbezték meg a korábbi tiltó döntést, és egy 27 ezer aláírást tartalmazó petíciót is benyújtottak.



A belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva tiltotta meg a szombati utcai felvonulást még kedden, amit még az Európa Tanács emberi jogi biztosa is külön nyilatkozatban ítélt el, úgy fogalmazva, hogy “a szerb hatóságoknak kötelessége biztosítani, hogy a társadalom minden tagja ugyanazon szabadságjogokkal élhessen, egyenlő méltósággal.”

A felvonulás szerintük megtartható, a szervezők szerint egy rövidített útvonalon fognak vonulni délután öt órától, az Alkotmánybíróság épületétől. A menet a Tašmajdan Stadionnál ér véget, ahol koncerttel búcsúznak el a belgrádi EuroPride-tól.



“Az EuroPride-felvonulásnak le kell zajlania, a miniszterelnök megígért teljes támogatásával. Soha nem engedünk a zsarnokoknak. Emelt fővel, büszkén vonulunk”, közli a nyilatkozat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató