2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az EU 21 milliárd eurót veszít az orosz turizmus betiltásával

Vjacseszlav Volodin, az orosz duma elnöke kommentálta az "őrült terveket, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy polgáraik az EU-ba látogassanak", és hivatalos Telegram-csatornáján azt írta:

az EU nagyjából 21 milliárd eurót veszítene, ha megtiltaná az orosz turisták belépését a blokkba.

A politikus azt állítja, hogy a világ közvéleményének nyolcvan százaléka ellenzi a Moszkva elleni szankciókat, így az orosz utazók Európán kívül is számos úti cél közül választhatnak. Emellett azt javasolja, hogy a belföldi turizmus támogatása érdekében fektessenek be Oroszország saját turisztikai infrastruktúrájába.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus elején arra biztatta a Nyugatot, hogy tiltsák meg a bebocsátást az orosz látogatóknak, és arról elmélkedett, hogy az oroszoknak "a saját univerzumukban kellene élniük, amíg meg nem reformálják a gondolkodásmódjukat".

Moszkva negatívan reagált, "rasszistának" nevezte a politikát, és azt állította, hogy az ötlet mindenki számára durva következményekkel járna.

Az ukrajnai konfliktus miatt az Európai Bizottságra fokozott nyomás nehezedik, hogy az orosz turisták ne juthassanak be az EU határok nélküli területére. A szabad mozgás koncepciója melletti elkötelezettségük miatt Franciaország és Németország eddig elutasította a balti-tengeri és néhány, az Európai Unió magterületéhez tartozó nemzet javaslatának támogatását.

Az Ukrajna elleni orosz háborúra válaszul hozott újabb büntetőintézkedésként már jövő hétfőn felfüggeszthetik az Európai Unió és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást - közölte szeptember elején Ylva Johansson uniós biztos.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató