2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

"NATO és EU, hagyjatok békén minket!" - tüntetés Olaszországban

Több tüntetést tartottak szombaton Olaszországban Róma Ukrajna-politikája és az oroszellenes szankciók ellen - jelentette a RIA Novosztyi.

A legnagyobb ilyen gyűlést a Szuverén és Népi Olaszország (SNI) politikai szervezet bonyolította le a Róma központjában található híres Piazza Santi Apostoli téren. A demonstráció a "Nem a háborúra, nem a szankciókra, igen a békére és a munkára" jelszó alatt zajlott. A résztvevők élesen bírálták a kormány Kijevnek történő fegyverszállítási politikáját és az Oroszország elleni szankciókat.

"NATO és az EU, hagyjatok minket békén"

- volt az egyik transzparensen, amelyet a tüntetők vittek. A demonstrálók azt is követelték, hogy a hatóságok foglalkozzanak az ország akut szociális és gazdasági problémáival, amelyeket az energia- és élelmiszerárak emelkedése okozott.



"A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az olaszok mintegy 60%-a ellenzi az Ukrajnának történő fegyverszállításokat és az Oroszország elleni szankciókat. Ma éppen azért gyűltünk itt össze, hogy megvédjük az olaszok érdekeit. Mert az olasz nép érdeke, hogy valódi béketárgyalások kezdődjenek. Nem a háborúra, nem az Oroszország elleni szankciókra! Itt az ideje, hogy azt mondjuk, "elég volt" ebből a politikából" - mondta Antonio Ingroia, az SNI egyik vezetője, ismert maffiaellenes harcos és Palermo korábbi ügyészhelyettese a RIA Novosztyinak.

Ugyanebben az időben az észak-olaszországi Verona városában "Nem fizetünk a NATO háborújáért" jelszóval tüntetést tartottak, amelyet több társadalmi szervezet, köztük a Velence-Oroszország társulás kezdeményezett. Palmarino Zocatelli, az egyesület elnöke a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a gyűlésen több százan írták alá az EU által Oroszország ellen bevezetett szankciók azonnali feloldását követelő petíciót.

"Nem akarunk bűnrészesek lenni abban a háborúban, amelyet a NATO Oroszország ellen akar vívni. Mi ellenezzük ezt a politikai irányvonalat, ezért követelni fogjuk, hogy Olaszország lépjen ki a NATO-ból, és ne szállítson több fegyvert Ukrajnának. Emellett folytatjuk az aláírásgyűjtést az oroszellenes szankciók feloldásáért"

- hangsúlyozta Zocatelli.

Szintén szombaton a római Piazza San Giovanni téren a Terrorizmus Áldozatainak Nemzetközi Szövetsége tüntetést tartott a Kijevbe irányuló fegyverszállítások ellen.

"Követeljük az Ukrajnába irányuló fegyver- és pénzküldés azonnali leállítását, mert ez a politika csak kevesek meggazdagodásához és sokak halálához vezet. A fegyverek és a pénz a fájdalom, a szenvedés és az éhezés okozói. A fegyverek és a pénz együtt senkinek sem tesznek jót, beleértve Olaszországot is" - mondta Marco Falvella, a szövetség elnöke a RIA Novosztyinak. Szerinte az olasz kormánynak fel kellene hagynia a Kijevbe irányuló fegyverszállításokkal, és foglalkoznia kellene az ország sürgős problémáival.

Ezt az álláspontot sokan osztják Olaszországban. Például az "Öt Csillag Mozgalom", amely az új nemzeti parlament egyik vezető ellenzéki erejévé vált, már régóta ellenzi az Ukrajnának történő fegyverszállítást. Vezetője, Giuseppe Conte volt olasz miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy az egyre több nehézfegyverzet Kijevbe küldése csak a konfliktus eszkalációjához vezethet.

Oroszország korábban már küldött egy jegyzéket a NATO-országoknak az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok "a tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára megjegyezte, hogy a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatású lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató