2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bloomberg: Orbán kötéltánca a szakadék szélére sodorta Magyarországot

Az uniós források nélkül teljesen széteshet minden, amit Orbán az illiberális demokrácia jelszavával felépített – hangoztatja az amerikai lap szerzője, számol be a mandiner.hu.

„Egyre veszélyesebbnek mutatkozik Orbán Viktor azon politikai mutatványa, hogy helyreállítsa Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatát, miközben megszerzi az EU-tól a befagyasztott euró-milliárdokat” – írja a Bloomberg.

Magyarországnak nélkülözhetetlenek az uniós források – idézi a lap Simor Andrást, az MNB egykori vezetőjét, hozzátéve, hogy Magyarországnak még ennél is jobban kell az Unió jóváhagyása ahhoz, hogy helyreállítsa hitelességét. Az amerikai médium szerint a forint árfolyama olyan mélységekbe süllyedt, hogy Orbán Viktor a múlt héten kénytelen volt politikai szövetségeseihez fordulni, és az infláció visszaszorítására utasítani őket.

A jegybank órákon belül döntött a kamatfolyosó felső határának megemeléséről, és ennek nyomán erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz. A befektetők azonban mindezt nem tekintik hosszú távú megoldásnak, és csak az uniós pénzekről szóló kiegyezésben látják a kiutat a forint számára.

Az uniós források nélkül teljesen széteshet minden, amit Orbán az illiberális demokrácia jelszavával felépített
– hangoztatja a Bloomberg szerzője. Hozzáteszik: míg a kormány azt ígéri, hogy mindent megtesz az EU-nak tett ígéretek teljesítéséhez, közben plakátkampányt indított, melyben Brüsszelt okolja az elhibázott szankciókért.

Csehország európai uniós ügyekért felelős minisztere, Mikulas Bek úgy véli, Magyarország könnyen olyan pontra juthat, ahonnan nincs visszaút. Ha nem sikerül megállapodni a magyarokkal, az ország kedvezőtlen pályára állhat – mondta a cseh politikus.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató