2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Válságtanácskoznak a németek - félni kezdtek a tüntetésektől

Válságtanácskozást tartott több német tartomány képviselője, mert a keleti országrészben egyre többször tüntetnek az elszabaduló infláció és a magas energiaárak ellen. Attól tartanak ugyanis, hogy a mostaniaknál radikálisabbá válhatnak a tiltakozások. Közben egy friss felmérés kimutatta: 29-ről 40 százalékra nőtt azoknak a németeknek az aránya, akik szerint a háború valójában Oroszország válasza volt a NATO provokációjára. Amit a sajtó egy része és a felmérés készítői az orosz propaganda terjedésével magyaráznak – számolt be az M1 Híradó.

Folyamatosak a tüntetések Németországban. Több ezren vonultak zászlókkal és transzparensekkel a kezükben egy hónapja Berlin utcáin.  A megemelkedett energia és élelmiszerárak ellen tiltakoztak. Hasonló megmozdulás volt az elmúlt hetekben több keleti tartományban is. A türingiai Sonnebergben, Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Szászországban is tartottak tiltakozó akciókat.

Éleződik az utcai feszültség a keletnémet tartományokban, már egyeztetnek a belügyminiszterek – erről számolt be a német közszolgálati televízió. A hatóságok attól tartanak, hogy a tiltakozó megmozdulások még radikálisabbá válnak, egyfajta rendszerellenes tüntetésekbe csapnak át. Ezért a türingiai régió fővárosában, Erfurtban válságtanácskozást tartottak a belügyminiszter kezdeményezésére.

Az energiaárak emelkedése okozza a legnagyobb gondot Németországban. Egy berlini ruhatisztítónak drasztikusan, csaknem a hatszorosára nőtt a gázszámlája. Havonta 6500 eurót, vagyis átszámítva több mint 2,5 millió forintot fizetnek. Hitelt vettek fel, hogy ki tudják gazdálkodni. De még így is félő, hogy be kell zárniuk.

Minden egyes hónappal nőnek a kiadásaink és egyre jobban eladósodunk, már több ruhatisztító is tönkrement. A gázféket hónapok múlva vezetik be. Nem lesz gáz és anélkül nem tudunk működni, most rögtön van szükségünk segítségre” 
– mondta egy ruhatisztító tulajdonosa az M1-nek.

EGYRE TÖBB VÁLLALAT KERÜL A CSŐD SZÉLÉRE NÉMETORSZÁGBAN.

A vendéglátóhelyek sincsenek jobb helyzetben, sőt a rezsiköltségek mellett az élelmiszerárak emelkedése is sújtja őket. Egy friss felmérés szerint egyre többen utasítják el a szankciós politikát Németországban. A Spiegel által ismertetett kutatásból kiderül, hogy április óta jelentősen nőtt azok száma, akik úgy vélik, hogy a háború valójában Oroszország válasza volt a NATO provokációjára. A megkérdezettek 44 százaléka gondolja azt, hogy Vlagyimir Putyin a globális elittel szemben lépett fel.

A növekvő elégedetlenség ellenére a német szövetségi kormány kitart a brüsszeli szankciók mellett, különböző mentőcsomagokkal próbálják enyhíteni az egyre súlyosbodó energiaválságot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató