2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Katari focivébé: a német szövetség beperelte a FIFA-t a szivárványos karszalag betiltása miatt

A DFB egyik szponzora azonnal szerződést bontott, mert nem ért egyet a FIFA álláspontjával. A német szövetség a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult.

Jogi lépéseket tett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) szemben a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a szivárványos csapatkapitányi karszalagok betiltása miatt, írja a The Guardian. A DFB azután döntött a pereskedés mellett, hogy az egyik legnagyobb német szupermarketlánc, a REWE szerződést bontott a szövetséggel.

Az európai szövetségek, a németek mellett többek között az angolok, a belgák, a hollandok, a dánok és a svájciak azután tiltották meg a játékosoknak a melegjogok mellett kiálló csapatkapitányi karszalagok viselését, hogy a FIFA sárgalapos büntetést helyezett kilátásba még a pályára lépés előtt. A nemzetközi szervezet döntésének hátterében a vébét rendező Katar törvényeinek tiszteletben tartása áll: az arab országban akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható, ha valaki a saját neméhez vonzódik.

A REWE azonnali hatállyal felbontotta megállapodását a német szövetséggel, amint kiderült, hogy Manuel Neuer nem viselheti a One Love feliratú karszalagot a katari világbajnokságon. A DFB szóvivője, Stefan Simon a Bildnek megerősítette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé viszik az ügyet. A szövetség reményei szerint a tiltást még a válogatott vasárnapi meccse előtt eltörlik, és Neuer az elfogadást és toleranciát jelképező karszalagban állhat a kapuba a spanyolok ellen.

A szupermarketlánc azért döntött a szponzoráció megszüntetése mellett, mert egyértelműen el akar határolódni a FIFA álláspontjától. Az évi 76,5 milliárd euró forgalmú hálózat elnöke úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi szövetséggel szemben ők „kiállnak a sokszínűség mellett”. A vébé kezdete előtt Gianni Infantino FIFA-elnök hosszú sajtótájékoztató keretében védte meg Katart, a Nyugatot pedig képmutatónak nevezte.

Nem a REWE az egyetlen vállalat, ami nyomás alá helyezte a német szövetséget a Katarban történtek miatt. A Deutsche Telekom kedden jelezte, hogy egyeztetni kíván a DFB-vel. Ezzel egyúttal nyomás alá helyezték a német szövetség többi kereskedelmi partnerét, köztük a Volkswagent, az Adidast, a Lufthansát és a Commerzbankot is, hogy foglaljanak állást az ügyben.

Németországban már több demonstrációt is tartottak a vasárnap indult katari világbajnokság miatt. Az egyik stadionban 20 ezer gyertyát gyújtottak az építkezések alatt elhunyt külföldi munkavállalók emlékére, de utcai tiltakozást is szerveztek a vébé miatt. Akadnak olyan vendéglátóhelyek, melyek nem hajlandók műsorra tűzni a meccseket. Mások pedig az alkoholeladásból befolyt pénzt olyan jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, melyek a katari vébén elhunyt munkavállalók családjait támogatják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató