2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ausztria vétózott, ezért elutasították Románia csatlakozását a schengeni térséghez

Nicolae Ciuca román miniszterelnök csütörtökön a bukaresti kormánypalotában adott televíziós nyilatkozatban reagált arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez. Kijelentette: “a mai döntést nem érdemeljük meg, sajnáljuk, de ez motivál az erőfeszítések folytatására”.

A román kormányfő mélységes csalódásának adott hangot amiatt, hogy nem alakult ki konszenzus a schengeni bővítésről. Köszönetet mondott az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és minden partnernek, amely támogatta Románia csatlakozását, és kereste erre a megoldásokat.

Kijelentette: egyedül Ausztria utasította el Románia csatlakozását, olyan adatokra hivatkozva, amelyekről Románia az EU ügynökségeinek az adatait felhasználva bizonyította, hogy valótlanok.

Elismertük azoknak az államoknak a nehézségeit, amelyekre migrációs nyomás nehezedik, mindig szolidárisan és aktívan viszonyultunk hozzájuk, és EU-s megoldásokat kerestünk a problémákra. Konkrét javaslataink voltak a partnereink számára és intenzíven együttműködtünk az Európai Bizottsággal, hogy megoldjuk a nehézségeket. Sajnáljuk, és őszintén nem értjük Ausztria hajthatatlan álláspontját”– jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: ahogy az elmúlt 15 évben, Románia ezután is megvédi a határait, és ezt nemcsak a román állampolgárok, hanem az EU állampolgárai biztonságáért is teszi. Azt is megjegyezte, hogy konstruktív módon kezeli a kialakult helyzetet, és folytatja erőfeszítéseit a schengeni térséghez való csatlakozásért. Ezt ugyanis továbbra is az ország stratégiai céljának tekinti. Klaus Iohannis államfő közleményében igazságtalannak nevezte a döntést.

Félő, hogy Ausztria indokolatlan és sajnálatos hozzáálása a mai tanácskozáson veszélyezteti az európai egységet és összefogást, amelyre oly nagy szükség lenne most, a jelenlegi geopolitikai helyzetben. Románia ezután is felelősen, határozottan és jóhiszeműen kíván fellépni az EU megerősödéséért és belső biztonságáért, amiként eddig is tette”– nyomatékosította az elnök.

 Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésében úgy vélte: “Ausztria igazságtalan ellenállása karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak”.

AUSZTRIA A ROMÁNIÁN KERESZTÜL ÁTHALADÓ EMBERCSEMPÉSZEKET KIFOGÁSOLTA

A mai nap született meg a döntés az uniós belügyminiszterek ülésén: a román G4 Media értesülései szerint Ausztria és Hollandia is leszavazta, hogy Románia és Bulgária tagjai legyenek a schengeni övezetnek. Horvátország ellenben 2023. január 1-jétől beléphet a határellenőrzés nélküli övezetbe, azaz jövőre nincs határellenőrzés a horvát-magyar határon – írja a Gemišt.
 
A közép-európai hírlevél megjegyzi: ahhoz, hogy ezek az országok Schengen-tagok legyenek, a Tanácsnak egyöntetűen kell szavaznia, azaz ha valamelyik tagjelöltre az egyik tagállam nemet mond, az bukta ezt a kört. Az előzetes hírek szerint Romániával szemben főleg Ausztriának voltak fenntartásai: Bécs szerint Románián keresztül rengeteg embercsempész visz migránsokat már most is. Bulgáriával szemben pedig felsorakozott Hollandia is, amely egyenesen közölte, hogy nem fogja megszavazni, hogy felvegyék a bolgárokat az övezetbe. Az ok: a korrupció (a hollandok szerint 50 euróért bárki átléphet a török-bolgár határon) és az illegális migráció.
 
Mark Rutte, holland miniszterelnök szerint akkor lehet majd visszatérni a bolgárok schengeni tagságának ügyére, ha meg tudtak győződni arról, hogy a Törökországgal szomszédos ország képes megállítani a migránsokat. Az érthetően dühös és sértett bolgárok válaszul kettős mércét, intoleranciát és az európai szolidaritás elárulását róják fel a holland kormánynak: kérdés, hogy ezeket felróják-e majd neki a magyar és európai progresszívok is, vagy csak a budapesti és a varsói kormány érdemelheti ki ezeket a jelzőket. Az EU aktuális Szijjártó Pétere, Eric Van der Burg holland biztonsági államtitkár közölte: „Ha mások egyet is értenek valamiben, az még nem jelenti, hogy nekünk is ugyanúgy kell eljárnunk. Nem így működnek a dolgok.”
A zágrábi Index.hr úgy tudja, Németország és Luxemburg megpróbálták azzal zsarolni Ausztriát, hogy amennyiben kitart álláspontja mellett, akkor ők válaszul blokkolják a horvát schengeni csatlakozást, de ebből nem lett végül semmi.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató