2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Elsikálnák a korrupciós botrányt az EU vezetői, amíg lehet

A Politico szerint „most az egyszer nem lesz mellékszereplő az Európai Parlament.”

„Most az egyszer az Európai Parlament nem lesz mellékszereplő” – fogalmaz pénteki írásában a Politico, melyben a brüsszeli lap arról tájékoztat: az EU vezetői megpróbálják háttérbe szorítani a Katar-botrányt – mint írják – „amíg még lehet”.

A brüsszeli lap emlékeztet: a korrupciós botrány éppen akkor borította fel az Európai Parlamentet, amikor az uniós vezetők csütörtökön a szokásos csúcstalálkozójukra gyűlnek össze. A kirobbant leleplezések – készpénzzel teli zsákok, Katar és Marokkó esetleges befolyással való üzérkedése – pedig kifordították a szokásos forgatókönyvet, írja a lap.

Az EP elnökének ezúttal beszámolót kell tartania az Európai Tanácsnak

Általában, amikor az uniós vezetők találkoznak, az Európai Parlament elnöke is jelen van, ám alig észrevehetően. A sajtótájékoztatón is kevesen vesznek részt – teszik hozzá. Azonban mint a Politico is rámutat: Roberta Metsola csütörtök reggel kamerák hada előtt érkezik majd az Európai Tanács ülésére, és az EP elnökének tájékoztatnia kell az EU 27 tagállamának vezetőjét a nyugtalanító részletekről, amelyek miatt legalább egy európai parlamenti képviselőt letartóztattak, korrupció gyanújával.

„Nem az én problémám” , „ez a Parlament ügye”

A Politico szerint ugyanakkor a legtöbb uniós vezetőjének számára a korrupciós botrány a „nem az én problémám” kategóriájába esik.

Valójában ez a Parlament ügye”– idézi a brüsszeli lap az Európai Tanács egyik tisztviselőjét, aki szerint arra számítanak, hogy kapnak egy jelentést az EP elnökétől, „de semmi többre”. Pedig, mint a Politico fogalmaz: az Európai Tanács ösztönös törekvése, hogy megpróbálja megkerülni az „EU szívében” felmerülő hivatali visszaélésekkel kapcsolatos vádakat, önsorsrontó lehet – és hosszú távon problémákat okozhat az EU-nak”.

„A lehetséges reputációs kár itt óriási lehet” – nyilatkozta a Politconak Petros Fassoulas, az Európai Mozgalom Nemzetközi Uniót támogató szervezet főtitkára. „A legtöbb ember nem tesz különbséget egyik vagy másik intézmény között. A probléma az, hogy amint a korrupció szót bármelyik európai intézmény mellé tesszük, az emberek automatikusan az EU-t hozzák összefüggésbe a korrupciós cselekménnyel” – fogalmazott.

Nem minden uniós vezető akar kibújni a kérdés alól

A portál csütörtöki cikkében ugyanakkor arra is rámutat, hogy szerencsére (– a szerk.) nem minden uniós vezető akar kibújni a kérdés alól. Mint a lap fogalmaz: Micheál Martin ír államfő például szerdán a délkelet-ázsiai országokkal tartott uniós csúcstalálkozóra érkezve úgy fogalmazott, hogy a közvéleményt „sokkolták” a történtek, és egy olyan uniós szintű testület létrehozását szorgalmazta, amely az intézmények, köztük a Parlament ellenőrzésére hivatott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató