2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az ukránok eltávolították II. Katalin orosz cárnő szobrát Odessza egyik teréről

December 29-én éjjel Odeszában lebontották II. (Nagy) Katalin orosz cárnő és Alekszandr Szuvorov parancsnok szobrait. Az emlékművön a városalapítók szobrai álltak, közepén II. Katalin orosz cárnő, alatta körben pedig Szuvorov és mások.



„Hálásak vagyunk Odessza lakosainak, akik kifejezték álláspontjukat, miszerint az orosz császári örökségnek nincs helye egy modern, demokratikus Ukrajnában”- írta az odesszai területi közigazgatás a Telegramon.

II. Katalin, közismertebb nevén Nagy Katalin 1762 és 1796 között uralkodott. A szobrot az 1900-as években, az orosz birodalom idején állították fel, de 1920-ban, a szovjet uralom alatt lebontották.

A bontásról az odeszai városi tanács november 30-án döntött, de ukrán aktivisták és városvezetők már hónapok óta követelték a szobrok eltávolítását. Az elmúlt hónapokban többször is támadás érte az emlékművet: szeptemberben kétszer is lefújták vörös festékkel, novemberben pedig Nagy Katalin fejét vörös hóhérsapkával fedték le, jobb kezébe pedig kötélhurkot tettek.

A háború kitörése után különböző ukrán városokban aktívan elkezdtek utcákat átnevezni és Oroszországgal kapcsolatos emlékműveket lebontani. Az emlékműveket az odeszai Nemzeti Művészeti Múzeumba szállítják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató