2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Ukrajnába vinné a magyar Leopardokat a volt lengyel miniszterelnök

Miller: Kaczyński beszéljen Orbánnal a magyar leopárdokról - fogalmazott Leszek Miller egykori lengyel miniszterelnök a Zet rádióban,- adja hírül a Bennfentes.net.

A németek nem bizonyultak olyan gyengének, mint várták - mondta Leszek Miller volt miniszterelnök, európai parlamenti képviselő a Zet rádiónak adott interjújában, amikor Németország azon döntéséről kérdezték, hogy 14 Leopard 2 harckocsit adtak át Ukrajnának.

A volt miniszterelnököt arról a felröppent információról kérdezték, hogy Joe Biden az ukrajnai orosz invázió évfordulóján Lengyelországba látogathat. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetének első évfordulóján érkezik. Valószínűleg felajánl majd valamilyen további segélyprogramot, mind pénzügyi, mind katonai szempontból. De ahogy hallom, ez a látogatás még nem megerősített" - válaszolta.

És vajon Lengyelország ma, ahogy egyesek állítják, "amerikai repülőgép-hordozóvá vált Európa szívében"?

"Emlékszem, hogy az én időmben egyesek amerikai trójai falónak neveztek minket. Többé-kevésbé ugyanezek miatt. Az amerikai felszerelések megvásárlására vonatkozó döntéseink, vagy később az iraki beavatkozásban való részvételünk nem tetszett néhány európai országnak" - mondta Miller, utalva a miniszterelnöki időszakára.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország ma túl közel áll-e az Egyesült Államokhoz, Miller azt válaszolta, hogy "ez egy olyan dilemma, amelynek hosszú története van: közelebb legyünk-e Amerikához vagy közelebb Európához".

"Melyik kerék fontosabb a kerékpáron? A hátsó vagy az első?" - kérdezte - "Ezt is hasonlóan kell kezelni. Az euroatlanti közösség része vagyunk" - tette hozzá.

Millert arról is kérdezték, hogy a Leopárdokkal kapcsolatos német álláspont megváltozása siker-e Lengyelország és Mateusz Morawiecki számára?

"Lengyelországnak ebben van bizonyos része, de nem döntő, mert a Leopárdoknak akkor kellett volna megérkezniük, amikor az amerikai Abrams átadásáról szóló döntés megszületett" - (Olaf) Scholz így fogalmazott. "Ez elsősorban a németek sikere, akik nem bizonyultak olyan gyengének, mint vártuk" - mondta a volt miniszterelnök.

Miller azt is megjegyezte, hogy "[azonban] nincs szó a Leopárdokról, amelyek a magyarok tulajdonában vannak".

 

"Vettek 44 Leopard harckocsit, és senki sem kereste meg (Viktor) Orbán urat, hogy kijelentse, hogy kész ezeket a harckocsikat [Ukrajnának] adományozni. Javasolnám, hogy Morawiecki úr vagy (Jaroslaw) Kaczynski úr, akik a közelmúltig Orbánt tartották a legnagyobb barátjuknak, folytassanak baráti beszélgetést a 44 Leopard harckocsiról" - mondta.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató