2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

"Nem a mi háborúnk!" - 50000 ember tüntetett a békéért Berlinben

Tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követelték.

Mintegy tízezren gyűltek össze a rendőrség adatai szerint Berlinben a Brandenburgi kapunál szombaton, hogy tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követeljék egy nappal a háború kitörésének első évfordulója után.

A tüntetést, amelyen a szervezők szerint mintegy 50 ezren vettek részt, Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) politikusa és Alice Schwarzer nőjogi aktivista szervezte. A rendőrség 1400 emberét mozgósította a rendezvény biztosítására.

"Baerbock takarodj!" - a tüntetők a külügyminiszter távozását követelték:

A rendőrségi szóvivő szerint a demonstráció békésen zajlott, "nem volt tapasztalható szélsőjobboldali csoportok jelenléte."

A résztvevők háborúellenes transzparenseket vittek magukkal, „Tárgyalást, ne eszkalációt!”,

„Nem a mi háborúnk”

és hasonló jelszavakkal. A két fő szervező két hete „Békekiáltványt” tett közzé, amelyben arra szólították fel Olaf Scholz kancellárt, hogy

„állítsa le a fegyverszállítások eszkalációját”.

 

A békepárti tüntetők megzavarták az ukránok demonstrációját

Az ukránok egy orosz tankot helyeztek el a berlini orosz nagykövetség előtt, ott tartottak demonstrációt az ukrán szimpatizánsok. A béketüntetők virágot vittek, hogy megmutassák kormányunknak, hogy diplomáciát akarnak és nem háborút:

Az ukrán akció Berlinben nem a tervek szerint alakult

Ukrajnából orosz megsemmisített tankokat hoztak az európai fővárosokba. Arra kellett volna emlékeztetniük az európaiakat, hogy katonai segítséget adjanak az ukrán fegyveres erőknek. De ehelyett Németország lakói virágot kezdtek vinni a kiállított roncshoz:

Repült az ukrán zászló is...

Azonnali tűzszünetet követeltek és tárgyalási ajánlatot Oroszországnak, valamint aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

A petícióhoz legalább egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni. Az interneten eddig már több mint 640 000 ember csatlakozott a felhíváshoz.

 

Több tüntetőt idegesítette az ukránok jelenléte...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató