2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Zelenszkij elégedetlen az EU tizedik szankciós csomagjával, szerinte túl gyenge

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-bejegyzésében túl gyengének minősítette az EU által elfogadott tizedik oroszellenes szankciócsomagot.

„HATÁROZOTT LÉPÉSEKET VÁRUNK A ROSZATOM ÉS AZ OROSZ NUKLEÁRIS IPAR ELLEN, FOKOZOTT NYOMÁST A HADSEREGRE ÉS A BANKSZEKTORRA” – ÍRTA ZELENSZKIJ.

Nem ez az első eset, hogy egy ukrán elnök elégedetlenségét fejezi ki az Oroszország elleni, szerinte nem eléggé kézzelfogható szankciókkal kapcsolatban. Miután az EU elfogadta a kilencedik szankciócsomagot, Zelenszkij szintén arról beszélt, hogy „fokozni kell a nyomást”.

Az új csomagról – az uniós tagállamok közötti számos nézeteltérés miatt – február 24-én késő este állapodtak meg, és a jóváhagyásához több további ülésre volt szükség. Az Európai Bizottság és Josep Borrell uniós diplomáciai vezető korábban magabiztosan kijelentette, hogy az új korlátozások február 24-én lépnek hatályba, de még ezen a napon is nagyon nehéz volt megállapodni róluk.

Tavaly február vége óta az Európai Unió kilenc szankciócsomagot hagyott jóvá Moszkva ellen. A szankciós listán jelenleg 1386 személy és 171 szervezet szerepel.

Mint Vlagyimir Putyin rámutatott, a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Ennek ellenére az orosz államfő szerint Oroszország pénzügyi stabilitása nem sérült, és maga Európa is szankciós zsákutcába jutott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató