2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Hadgyakorlatot tart a kínai hadsereg Tajvan körül

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatot jelentett be a Tajvani-szorosban. A hadgyakorlatok mindössze egy nappal azután kezdődtek, hogy Cai Ing-wen tajvani vezető visszatért az Egyesült Államokból, ahol találkozott Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel és más törvényhozókkal.

Az Egyesült éles kard elnevezésű hadgyakorlatok “komoly figyelmeztetés a tajvani függetlenségi szeparatista erők és a külső erők összejátszása és provokációja számára” – áll a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg közleményében.

Az első napon a kínai erők Tajvan bekerítését gyakorolták a tenger, a levegő és a kommunikáció ellenőrzésének átvételével – jelentette a CCTV televízió. Olyan elnyomó helyzetet teremtettek, amelyben a szigetet minden oldalról körülvették – tette hozzá a közlemény.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szombaton 42 kínai repülőgépet és nyolc hajót észleltek a sziget körül. A minisztérium szerint ezek közül 29 repülőgép átlépte a középvonalat, a Tajvan és a szárazföld közötti nem hivatalos határt, mivel “kényszerítést kíséreltek meg”.

Peking Cai amerikai útját “ürügyként használta fel arra, hogy hadgyakorlatokat tartson, ami súlyosan károsította a regionális békét, stabilitást és biztonságot” – állította Tajpej.

A McCarthyval szerdán Kaliforniában folytatott megbeszélések voltak a tajvani elnök második találkozója az amerikai képviselőház elnökével kevesebb mint egy éven belül. Nancy Pelosi tavaly augusztusi tajpeji látogatása komoly feszültséget okozott Peking és Washington között, és Kína az eddigi legnagyobb hadgyakorlatot rendezte a Tajvani-szorosban.

Kína Tajvant saját területének tekinti. A sziget, amely 1949 óta önigazgatással rendelkezik, hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől.

Peking határozottan ellenzi Tajpej kapcsolatait Washingtonnal. Hivatalosan az Egyesült Államok elkötelezett az Egy Kína-politika mellett, amely kitart Peking azon álláspontja mellett, hogy Tajvan a kínai terület szerves része. Washington azonban fegyvereket és katonai felszereléseket is eladott a szigetnek, és ígéretet tett arra, hogy a szárazföldről érkező támadás esetén katonailag megvédi Tajvant.


A kínai külügyminisztérium szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kérdés “az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína-USA kapcsolatokban”.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató