2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

"Hideg zuhany Macronnak": A nyugati sajtó ír a francia elnök kínai látogatásának eredményeiről

Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök Kínába utazott, hogy megvitassák a háborút, beszéljenek Vlagyimir Putyinról és Ukrajnáról, de Hszi Csin-ping kínai elnök nem hallotta őt - összegez a Strana.



Ezt írja a nyugati sajtó a francia elnök pekingi látogatása nyomán:

Macron különösen személyesen és nyilvánosan is igyekezett Kína támogatását kérni, ami Hszi Csin-pingnek nem tetszett – írja a BBC.

És amikor Macron úgy döntött, hogy közvetlenül megszólítja őt, és Ukrajnáról kezdett beszélni, Hszi nem titkolta ingerültségét, sőt néhányszor türelmetlenül felsóhajtott.

Macron azt javasolta, hogy Hszi gyakoroljon nyomást Putyinra, és "észhez térítse Oroszországot", hogy megállítsák az "Ukrajna elleni agressziót". Hszii semmilyen módon nem reagált ezekre a szavakra, soha nem említette Oroszországot, és egyszer sem mondta ki a "háború" szót.

A Le Monde című francia újság azt is írja , hogy

"Macronnak nem sikerült meggyőznie Hszi Csin-pinget".

Megjegyzik, hogy Macron képtelen volt rávenni Hszit, hogy még Putyin azon szándékát is elítélje, hogy nukleáris fegyvert küld Fehéroroszországba. A kínai vezető általános szavakkal menekült a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, a világbékéről és minden ország érdekeinek tiszteletben tartásáról.

"Igazán hideg zuhany"

- idézett a Le Monde egy meg nem nevezett francia diplomatát.

A Les Echos francia lap azt írja, hogy "Hszi nem engedett Macron varázsának".

"A francia elnök megerősítette, hogy Peking döntő szerepet tud játszani a békéhez vezető út megtalálásában, de semmiféle elmozdulást nem észleltek Hszi irányába. Egyetlen utalást sem tett arra, hogy Kína álláspontja megváltozna Moszkvával kapcsolatban és a megbékélésben" – írja az újság.

A China Daily a találkozó után azt írja , hogy "Peking és Moszkva elmélyíti a kapcsolatokat".

A Politico egyik kiadványa arról számolt be , hogy miközben Macron beszélt, Hszi egy papírlapról olvasott.

Hszi nem reagált Putyin ostromára vagy legalábbis a katonai segítségnyújtástól való tartózkodásra irányuló felszólításokra sem. Valamint közvetlenül az európaiak látogatása előtt Li Qiang újonnan kinevezett kínai miniszterelnök úgy döntött, hogy új rangjában először telefonál orosz kollégájával, Mihail Misusztyinnal.

"Kína az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazta két európai vezetőre, akik azért jöttek össze, hogy egységes európai frontot mutassanak be" - írja a Politico, és megjegyzi, hogy Hszi még Macront is megpróbálta szövetségeseként bemutatni az Egyesült Államok elleni harcban, mondván, hogy Franciaország és Kína. "közösen ellenzi a hidegháború és a blokk-konfrontáció mentalitását."

Emlékezzünk vissza, hogy a Reuters a francia elnök és Kína vezetője közötti pekingi megbeszéléseket követően arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping meggyőzte Macront, hogy „konfrontáljon” az Egyesült Államokkal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató