2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Macron "Kína seggét nyalja" - mondja Trump

Emmanuel Macron francia elnök "nyalja Kína seggét" - mondta Donald Trump volt amerikai elnök a Fox Newsnak. A Politico közölte a részletet.

Donald Trump azzal vádolta Emmanuel Macron francia elnököt, hogy Kínának nyalizik.

"Ebben az őrült világban az USA-nak abszolút nincs beleszólása semmibe, és Macron, aki a barátom, Kínában nyalja a (Hszi Csin-ping - a szerk.) seggét"

- mondta a politikus.

Macron megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a francia elnök a POLITICO-nak adott interjújában, hivatalos kínai látogatása során azt javasolta, hogy Európa ne keveredjen bele egy Tajvan körüli amerikai-kínai konfrontációba.

Macron szerint Európát az a "nagy kockázat" fenyegeti, hogy "olyan válságokba keveredik, amelyek nem a miénk, és ez megakadályozza, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját".

Macron megjegyzései nem szereztek neki új barátokat az Atlanti-óceán túloldalán.

Az Egyesült Államokban Mike Gallagher, az amerikai képviselőház Kínai Kommunista Párttal foglalkozó különbizottságának republikánus elnöke "kínosnak" és "szégyenteljesnek" nevezte azokat. A Fehér Ház csak annyit közölt, hogy "a Franciaországgal folytatott fantasztikus együttműködésre és koordinációra összpontosít" - közölte John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A degradáló kijelentései ellenére Trump a közelmúltban dicsérte a kínai elnököt.

"Hszi elnök egy briliáns ember: ha végigjárnád egész Hollywoodot, hogy keress valakit, aki eljátszhatná Hszi elnök szerepét, nem találnád meg" - mondta Trump.

"Nincs senki ehhez hasonló: A megjelenés, az ész, az egész" - tette hozzá, és Hszi-t olyasvalakinek jellemezte, aki "a "csúcson lévő okos ember".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató