2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Lavrov: a menekülés a dollártól már globálisan visszafordíthatatlan

A menekülés az amerikai dollártól, mint a kölcsönös fizetések eszközétől a nemzeti valuták irányába visszafordíthatatlan tendencia a globális kereskedelemben – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A vezető orosz diplomata hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy a FÁK-országokkal együttműködve összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a biztonsági fenyegetések semlegesítésére, beleértve az Egyesült Államokból kiinduló fenyegetéseket is.

Oroszország katonai, politikai és diplomáciai terveinek megfogalmazásakor figyelembe vette a Nyugat azon kísérleteit, hogy konfliktusokat szítson a határai közelében – hangsúlyozta Lavrov.

“KEZDÜNK MENEKÜLNI A DOLLÁRTÓL. EGYELŐRE NEM OLYAN GYORSAN, DE BIZTOS, HOGY EZ FELGYORSUL. VALÓJÁBAN EZ A TENDENCIA VISSZAFORDÍTHATATLAN. AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MÁR TÉNYLEG LEFŰRÉSZELTE AZT A FAÁGAT, AMELYRE FELKAPASZKODVA, A DOLLÁR DOMINÁNS SZEREPÉT KIHASZNÁLVA IRÁNYÍTOTTA A GLOBÁLIS PÉNZÜGYI ÁRAMLÁSOKAT ÉS A VILÁGGAZDASÁG EGÉSZÉT” – MONDTA A KÜLÜGYMINISZTER.

“Annak ellenére, hogy partnereinket az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal fenyegette, hogy az úgynevezett másodlagos szankciók és egyéb büntetések terhe mellett ne működjenek együtt az Oroszországi Föderációval és a Belarusz Köztársasággal, a FÁK-on belüli kereskedelmi forgalom növekszik. A kereskedelem tavaly több mint hat százalékkal nőtt, és meghaladta a 100 milliárd dollárt” – mondta Lavrov.

“A FÁK-ORSZÁGOK KÖZÖTTI SZOLGÁLTATÁSI SZABADKERESKEDELEMRŐL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS, AMELYNEK ALÁÍRÁSÁRA JELENLEG KÉSZÜLNEK, LENDÜLETET AD A GAZDASÁGI KAPCSOLATOK TOVÁBBI BŐVÍTÉSÉHEZ” – JEGYEZTE MEG.

“A szankciók útja a semmibe vezető út. Komoly országok és józan gondolkodású politikusok levonják a vonatkozó következtetéseket, és ezek a következtetések egyértelműen a nyugati függőség megszüntetése mellett szólnak” – zárta Lavrov.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató