2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az EP a migránsok kötelező elosztását szorgalmazó tárgyalási megbízást hagyott jóvá

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a menekültügyre és a migrációkezelésre vonatkozó tárgyalási megbízásokat hagyott jóvá, amelyek egyebek között kötelező erejű, a migránsok tagországok közötti elosztását szorgalmazó szolidaritási mechanizmust tartalmaznak a migrációs nyomással küzdő országok megsegítésére – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a jóváhagyott menekültügyi és migrációs csomag központi jogszabályára, a menekültügyre és a migrációkezelésre vonatkozó rendelet meghatározza, hogy az EU és tagállamai miként fognak közösen fellépni a menekültügy és a migráció kezelése érdekében.

Továbbfejlesztett kritériumokat állapít meg a menedékjog iránti kérelmek feldolgozásával kapcsolatos tagállami felelősség meghatározására és a felelősség igazságos megosztására. Kötelező erejű szolidaritási mechanizmust tartalmaz a migrációs nyomással küzdő országok megsegítésére, többek között a tengeri kutatási-mentési műveleteket követően.

Az EP megerősítette az unión kívüli országok állampolgárainak átvilágítását célzó rendeletről szóló, valamint az ítéletekkel kapcsolatos információk központosított rendszeréről folytatott tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

A jogszabályok az EU határain lesznek majd alkalmazandók azok esetében, akik nem teljesítik valamely uniós tagállam beutazási feltételeit. A rendelkezések közé tartozik az azonosítás, az ujjlenyomatvétel, a biztonsági ellenőrzések, valamint az előzetes állapot- és sebezhetőségi értékelés. Az EP-képviselők egy független alapjogi megfigyelő mechanizmust is bevezettek, amely a határőrizetet is ellenőrizné annak biztosítása érdekében, hogy az esetleges visszafordításokat jelentsék és kivizsgálják.

A huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló irányelv módosításaira vonatkozó tárgyalási megbízással kapcsolatban az EP azt közölte, hogy a képviselők által jóváhagyott módosítások között szerepel a hosszú távú uniós engedélyek 3 év jogszerű tartózkodást követő megadásának felgyorsítása, valamint az átmeneti védelmi jogállást élvezők integrációjának lehetősége.

A huzamos uniós tartózkodási engedéllyel rendelkezők további munkavállalási korlátozások nélkül költözhetnének egy másik uniós országba, és eltartott gyermekeik automatikusan megkapnák ugyanezt a státuszt.

Az EP végezetül egy, a válsághelyzetekről szóló rendeletre irányuló tárgyalások megkezdéséről szóló döntést hagyott jóvá. A szöveg az unión kívüli országok állampolgárainak hirtelen és tömeges érkezésére összpontosít, ami a szöveg szerint válsághelyzethez vezethet egy adott tagállamban. A rendelet ilyen esetben az Európai Bizottság értékelése alapján kötelező áthelyezéseket, valamint az előszűrési és menekültügyi eljárásoktól való eltéréseket foglal magában.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ISMÉT A BEVÁNDORLÓK KÖTELEZŐ SZÉTOSZTÁSÁT ERŐLTETI

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője csütörtöki közleményében kijelentette: az Európai Parlament migrációs javaslatai ismét a bevándorlók kötelező szétosztását erőltetik.

Az Európai Parlament migrációs javaslatai teljes mértékben alkalmatlanok a migrációs probléma megoldására, ezért azokat haladéktalanul el kell utasítani
-fogalmazott a politikus, majd kiemelte: a javaslatok ösztönzőleg hatnak az illegális migrációra, tömeges visszaélésekhez és újabb migrációs válságokhoz vezetnek majd.

A politikus szerint – aki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának nevében az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportokkal együttműködve kezdeményezte az európai migrációs javaslatok megvitatását és újragondolását – a javaslatok a régi rossz megoldásokat, például a migránsok kötelező szétosztását erőltetik, és ilyen formában Brüsszel újabb látványos kudarcához fognak vezetni a migrációkezelésében.

Az Európai Parlament szavazása ismét megmutatta, hogy a magyar baloldal EP-képviselői támogatják az illegális bevándorlást és a migránsok kötelező szétosztását, ugyanis szavazatukkal támogatták a bevándorláspárti javaslatokat

-tette hozzá Hidvéghi Balázs.

(pestisracok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató