2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

„Ferenc pápa látogatása minden magyar számára óriási megtiszteltetés" – élő közvetítéssorozattal és filmekkel készül a közmédia

Ferenc pápa magyarországi látogatása az egész közmédia számára is kiemelt esemény, a nagyszabású élő közvetítéssorozatba a Vallási Főszerkesztőség mellett többek között a hírigazgatóság, a rádiók, az online szerkesztőségek, de még az M4 sport munkatársai is bekapcsolódnak; az egyik kiemelt tudósító ugyanis Mohay Bence sportriporter lesz.

A közmédia már a napokban is számos felvezető műsorral, dokumentumfilmmel, ismeretterjesztő sorozattal és Ferenc pápa gondolatait bemutató minifilmekkel hangolódik a pápalátogatásra, a három nap alatt pedig hat nagyszabású élő közvetítéssel mutatja be az eseményeket. Ferenc pápa minden nyilvános programját nyomon követhetik a nézők a Dunán, valamint a Bizony, Isten! YouTube-csatornán. A nagyszabású közvetítéssorozatban a Vallási Főszerkesztőség mellett többek között az M1, a Kossuth Rádió, a hirado.hu szerkesztősége, de még az M4 sportcsatorna is érintett: Martí Zoltán és Mohay Bence kiemelt tudósítóként kapnak szerepet.

„A feladatunk bizonyos szempontból nagyon hasonló lesz, mint sportriporterként: jelen lenni a tévénézők helyett, átadni a hangulatot, élőben tudósítani, lényegében közvetíteni azt, ami a helyszínen történik – akárcsak egy olimpián, labdarúgó-Eb-n vagy BL-döntőn. A szombat esti program, a fiatalokkal közös dicsőítés, ráadásul a helyszín is „sportos” lesz – a Papp László Arénából közvetítettem már például birkózó világbajnoki aranyat is” – mondta Mohay Bence.

Hozzátette, hogy a pápalátogatás mindemellett egy teljesen más hangulatú és lelkületű esemény. A közönséget nem drukkerek, hanem javarészt hívő emberek alkotják, akik nem szurkolni, hanem imádkozni jönnek – és sokan a közmédia csatornáin keresztül kapcsolódnak majd be. 

„Ez egy nagyon komoly, egyszerre személyes és közösségi élmény,

sokaknak meghatározó lehet az életében vagy a személyes hitéletében. Fontos, hogy a közvetítés és a mi munkánk is méltó legyen ehhez. Éppen ezért a sportos napi feladatainkhoz képest más típusú felkészülést, ráhangolódást igényel. A közeg nem teljesen idegen számomra, nyilván ezért is kerültem sportriporterként a képbe. Katolikus családban nőttem fel, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségiztem, 25 éve vagyok cserkész.”

Mohay Bence szerint az, hogy Csíksomlyó és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után négy éven belül harmadszor is a magyarokhoz látogat Ferenc pápa,

nemcsak a magyar katolikusok, hanem egész Magyarország, minden magyar ember számára óriási megtiszteltetés, egy történelmi esemény.

Az egyházi közösségeknek, plébániáknak, hittancsoportoknak, cserkészcsapatoknak vagy iskolai közösségeknek különösen nagy megerősítés lehet. 

„Részt venni, közreműködni abban, hogy ezt az élményt eljuttassuk a magyar tévénézőkhöz, az egész pályafutásomat tekintve is kiemelkedő élmény, olyan, amire évtizedek múlva is emlékezni fogok. Ez egy sokarcú látogatás lesz, a három nap alatt Ferenc pápának nagyon sűrű programja lesz. Találkozik állami és egyházi vezetőkkel, lelkipásztorokkal és hitoktatókkal, római és görögkatolikus hívekkel, de egyetemi professzorokkal, fiatalokkal, szegényekkel, menekültekkel is. Lesz nagyon szűk körű magánlátogatás és több tízezres szentmise is. A többség csak egyik vagy másik szegletét élheti át a látogatásnak – kevesen vagyunk, akik ezt a három napot a maga teljességében a látogatás minden arcát, minden színét megtapasztalva követhetjük végig. A feladat az, hogy mindezt átadjuk a nézőknek, segítsünk azoknak is átélni a látogatást, jelen lenni, akik személyesen nem vehetnek részt egyik vagy másik eseményen.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató