2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Zelenszkij tanácsadója: az USA a történelmi hibáját hozza helyre azzal, hogy Kijevet felveszi a NATO-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerdán méltatta az amerikai törvényhozók által javasolt “ukrán győzelmi” határozatot. Szerinte Washington egy “történelmi hibát” akar jóvátenni azzal, hogy Kijevet felveszi a NATO-ba és támogatja háborús céljait.

“A képviselőház állásfoglalása egyértelmű: Az Egyesült Államok sajnálatos módon más nyugati országokkal együtt arra bátorította Ukrajnát, hogy adja fel nukleáris és más fegyvereit, hogy biztosítékok mellett garantálja a biztonságot és a stabilitást a térségben. Ez egy rossz politika volt, amelyet az agresszor félreértelmezett, és egy nagy háborúhoz vezetett Európában”

– tweetelte Podoljak.

Kijev évek óta ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége megvédeni Moszkvától, mert Ukrajna az 1994-es budapesti memorandumban beleegyezett abba, hogy az atomfegyvereket visszaadja Moszkvának, cserébe a területi integritás garanciáiért. Bill Clinton volt amerikai elnök a hónap elején az ír RTE műsorszolgáltatónak adott interjújában “bocsánatot” kért ezért.

Moszkva azt állította, hogy az arzenál eleve nem Ukrajnáé volt, hanem a Szovjetunióé, amelynek egyedüli jogutódjaként Oroszországot ismerték el. Oroszország a nukleáris fegyverek újbóli megszerzéséről szóló, 2022 januárjában tett Zelenszkij-nyilatkozataira is rámutatott, mint a jelenlegi katonai művelet egyik indoka.

Csak a “megszállt területek visszaadása Ukrajnának, a háborús bűnösök bíróság elé állítása és az ország teljes jogú NATO-tagsága” segítene visszahozni a biztonságot Európába – tette hozzá.

Podolijak megjegyzései Joe Wilson és Steve Cohen, egy dél-karolinai republikánus és egy Tennessee-i demokrata képviselő által javasolt állásfoglalásra reagáltak. Bár annak szövegét nem hozták nyilvánosságra, úgy tűnik, az ukrán kormány ismeri a tartalmát. Kijev washingtoni nagykövete, Okszana Markarova kedden azt tweetelte, hogy az “fontos elemeket tartalmaz” Zelenszkij “békeformulájából”.

A Yahoo Newsnak névtelenül nyilatkozó kongresszusi munkatársak elmondása alapján a határozat gyakorlatilag Zelenszkij szavait tartalmazza, kijelentve, hogy az Egyesült Államok politikája Ukrajna 1991-es határainak visszaállítása, valamint az, hogy Oroszország fizessen jóvátételt, és hogy a vezetését állítsák bíróság elé háborús bűnökért.

“A nyugati civilizációs kultúra talán legfontosabb jellemzője a múltbeli tapasztalatok elemzésének és a hibák elismerésének képessége” – mondta Podoljak a Yahoo-nak, amikor kedden az állásfoglalással kapcsolatban kommentárt kértek tőle. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy az állásfoglalás szerint az Egyesült Államok tévesen gyakorolt nyomást Ukrajnára, hogy mondjon le az atomfegyverekről.

Az USA továbbra is azt állítja, hogy nem vesz részt a konfliktusban, de ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországnak “veszítenie kell”, és az elmúlt évben több mint 100 milliárd dollár pénzügyi és katonai támogatást nyújtott Kijevnek.

A Wilson-Cohen-határozatot még a képviselőház külügyi bizottságának is jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes kamara elé kerülne. A szenátusban kedd este nyújtottak be egy hasonló határozatot, amelyet Richard Blumenthal connecticuti és Sheldon Whitehouse Rhode Island-i demokrata képviselő, valamint Lindsey Graham dél-karolinai republikánus támogat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató