2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Telex: Három ügyben is elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága

Három olyan ügyről számolt be a Magyar Helsinki Bizottság, amiben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot azért, ahogy az "ügyfeleikkel bánt az állam" - picsogja az ukrán propagandaoldal, a Telex.

Mind a három ügy menekültekkel kapcsolatos:

2014-ben a 17 éves afgán M. M.-t három hónapig tartották fogva a határon, annak ellenére, hogy az akkori szabályok megtiltották, hogy kiskorút elzárjanak.

A 28 éves, szintén afgán H.N. is 2014-ben került Magyarországra, az otthonában súlyosan bántalmazott férfi gyógykezelés alatt állt, mégis 3 hónapon és 13 napon át tartották fogva a nyírbátori őrzött szálláson, azaz fogdában.

R.N. Pakisztánból menekült el, 14 évesen, egyedül. Szabálytalanul átlépte a szerb-magyar határt 2017-ben, Ásotthalomnál mezőőrök elkapták őt és társait, majd megalázták és bántalmazták őket. Erről Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere akkor Facebookon is büszkélkedve beszámolt. A bántalmazás után visszakényszerítették őket Szerbiába.

Az első két esetben a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a magyar állam megsértette ügyfeleik szabadsághoz és biztonsághoz való jogát. A harmadik esetben pedig azért marasztalták el az országot, mert kollektív kiutasítást alkalmaztak a férfival, és kísérő nélküli kiskorú menedékkérőként sem biztosítottak neki hatékony jogorvoslatot a hatóságok jogsértéseivel szemben - írja a libsi lap.

„Ahelyett, hogy a szülei nélkül ide menekült gyereket egy gyermekotthonban helyezték volna el és gyámot rendeltek volna neki, a mezőőrök brutálisan bántalmazták, egy gátlástalan politikus pedig még dicsekedett is a védtelen gyerek sanyargatásával” – írja a bizottság közleménye.

A bizottság határozott álláspontja, hogy „különösen a gyerekek és a sérültek ügyeit fokozottan kell tisztelnie az államnak és a kormánynak, a politikai ideológián alapuló bebörtönzés és bántalmazás a diktatúrák sajátja”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató