2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Az Oxford kinevezi az Egyesült Királyság első LMBTQ-történelem professzorát

Cook reméli, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte. Az Oxfordi Egyetem kinevezte első LMBTQ történelemmel foglalkozó professzorát – írja a The Times. Matt Cook történelemprofesszor az Oxfordi Egyetem alá tartozó Mansfield College történelemtanszékén fogja betölteni a pozíciót októbertől. A professzor jelenleg a Londoni Egyetemhez tartozó Birbeck College oktatója – számolt be a Mandiner.

Cook a PinkNewsnak adott interjújában elmondta, hogy az új poszt annak a folyamatnak a betetőzése, amely során az LMBTQ+ történelem az aktivizmusból bekerült az akadémiai életbe – szemlézi a humenonline.

Az Oxford és a Mansfield elkötelezettsége azt mutatja, hogy az LMBTQ történelem valójában központi szerepet játszik a történelemkutatásban – nyilatkozta a professzor.

Hozzátette: ha a múltbeli társadalomról és kultúráról gondolkodunk, akkor gondolnunk kell arra, hogy az emberek hogyan éreztek és gondolkodtak önmagukkal kapcsolatosan, hogyan vágyakoztak és hogyan tekintettek a kapcsolataikra, mert ez része az emberek mindennapi életének most és a múltban is. Cook reméli, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte.

Az LMBT és queer történelmet 10-15 éve úgy kezelik, mintha ez egy marginális tevékenység lenne – mondta, majd kitért arra is, hogy szerint a tanszékek látókörének perifériáján van, a tudományos tevékenység perifériáján, és csak keveseket érdekel.

Cook reméli, hogy hidat tud képezni az LMBTQ tanulmányok különböző területei között, a helytörténettől kezdve az Európán és Észak-Amerikán kívüli országok gyakran alulreprezentált történelméig. A Mansfield College igazgatója, Helen Mountfield szerint

Matt nagyszerűen illeszkedik majd a büszkén nonkonformista egyetemi közösségünkbe, amely tiszteletben tartja, védi és támogatja a különböző véleményeket és narratívákat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató