2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Döbbenet: a brüsszeli korrupciós botrány újabb gyanúsítottja szabadult ki

Bizonyos feltételek mellett kiengedték a házi őrizetből Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottját. Ez volt az ügy új vezető bírójának első jelentős döntése.



A szocialista EP-képviselő a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, akit korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás vádjával vettek őrizetbe. A belga ügyészek azt vizsgálják, hogy elfogadott-e kenőpénzt Marokkótól, de ő tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

A VÁDAK SZERINT KÉSZPÉNZÉRT CSERÉBE MAROKKÓ ELLEN HOZOTT HATÁROZATOKAT AKADÁLYOZOTT MEG. 

Cozzolinót azzal a feltétellel engedték ki a házi őrizetből, hogy minden utazásról egy héttel előre értesítenie kell a hatóságokat, és nem léphet kapcsolatba más gyanúsítottakkal − mondta ügyvédje, Vincenzo Domenico Ferraro a Politico hírportálnak, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

Cozzolino szabadon bocsátása volt Aurélie Dejaiffe belga bírónő első jelentős döntése, miután átvette az brüsszeli korrupciós botrány vizsgálatát. Elődje, Michel Claise hétfőn lépett vissza az ügy vezetésétől, mivel összeférhetetlenség gyanúja merült fel ellene.

Miután hónapokig igyekezett elkerülni, hogy az olasz hatóságok kiadják Belgiumnak, némileg meglepő módon Cozzolino hétfőn Olaszországból Brüsszelbe utazott, ahol még Claise hallgatta ki, mindössze órákkal az ügytől való visszalépése előtt.

Önként jelentkezett a szövetségi igazságügyi rendőrség nyomozóinál, akik a repülőtéren vártak rá

− közölte a belga ügyészség.

Cozzolino ellen februárban európai elfogatóparancsot adtak ki. Egy nápolyi kórházban tartóztatták le, de kiadatása elhúzódott. A kiadatási kérelmét hosszas bürokráciai patthelyzet után ugyan jóváhagyták, ám ő az ügyben az olasz legfelsőbb bíróságon fellebbezett.

A szerdai döntést követően Cozzolino a vizsgálatban érintett másik két európai parlamenti képviselőhöz − a belga Marc Tarabellához és a görög Eva Kailihoz − hasonlóan visszatérhet az Európai Parlamentbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató